Witam,
szukam lepszego rozwiazania od tego ktore obecnie zastosowalem....
mianowicie mam noz w formie okraglego walka nacietego na drazarce. Walek fi 60 z 90 ostrzami. Kazde ostrze na koncu jest szerokosci 7mm (wysokosc walka) x 0,0mm (ciecie na drazarce na ostro, na wysokosci 2mm od konca ostrza, ostrze ma miare 0,4mm.
Ten nozyk wykonalem ze stali 4H13 zahartowanej do 50HRC
Nozykiem nacinam profil z polietylenu o gabarytach 2x2mm. Pomio ze ostrze jest zahartowane widac na nim uszczerbki a przeciez PE nie jest tak twardym materialem aby uszkodzic stal? moze sie myle... czy moze mi ktos z wac cos doradzic aby ulepszyc moj noz?
Do dyspozycji mam podstawowe manualne maszyny warsztatowe + drazarki oraz piec do hartowania.
Dziekuje za wszelkie sugestie
Noz obrotowy
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Te odpryski mogą być spowodowane przehartowaniem lub niejednorodnością struktury materiału po obr. cieplnej. Skoro dysponujesz drutówką to zrób ostrza z innych materiałów. Proponuję stal szybkotnąca ze starego frezu piłkowego. Do kupienia są też noże do popularnych strugarek do drewna w postaci płaskownika. Wytnij w takim materiale. Niektórzy stosują też stal sprężynową z resorów piórowych bo ładnie się hartuje.
Zrób foto swojego narzędzia. Geometria ostrza jest też istotna.
Zrób foto swojego narzędzia. Geometria ostrza jest też istotna.
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
W zalaczniku zdjecie oraz dxf na drutowke.
Jest to co prawda ostrze 50z na calym obwodzie
Kolejnym pomyslem jest zrobienie czegos podobnego w mniej twardym materiale oraz poddanie tego powierzchniowemu powlekaniu aby zmniejszyc adhezje podczas ciecia.
Sprobuje rowniez zrobic to z HSSu
Jest to co prawda ostrze 50z na calym obwodzie
Kolejnym pomyslem jest zrobienie czegos podobnego w mniej twardym materiale oraz poddanie tego powierzchniowemu powlekaniu aby zmniejszyc adhezje podczas ciecia.
Sprobuje rowniez zrobic to z HSSu
- Załączniki
-
- foto
- IMG-20130528-00338.jpg (133.17 KiB) Przejrzano 634 razy
-
- trybik 50z.dxf
- 1/2 trybika dxf
- (69.88 KiB) Pobrany 182 razy