Wycinanie grubej blachy
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 6
Wycinanie grubej blachy
Witam wszystkich bardzo serdecznie. Jest to mój pierwszy post na tym forum. Trafiłem tutaj ponieważ mam problem. Potrzebuje wyciąć w domowych warunkach z blachy o grubości 15 coś podobnego do falbanki. Ma to służyć do budowy matrycy do wyginania pręta. Lecz niestety nie mam pojęcia jak to zrobić. Zastanawiałem się nad wyrzynarka i dobrymi brzeszczotami
- Załączniki
-
- Poglądowy rysunek
- bez tytułu.JPG (14.77 KiB) Przejrzano 3980 razy
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
15mm! kolego za.. się brzeszczotami. Poszukaj w okolicy warsztatu ślusarskiego czy podobnego, posiadającego przecinarką plazmową, nie CNC, ale zwykłą manualną, np taką
http://allegro.pl/przecinarka-plazmowa- ... 01315.html
i zrobisz to w 2 minuty. Ewentualnie przecinarkę taśmową do metalu (często można ustawić brzeszczot w pionie i używać jak do piłę do drewna).

i zrobisz to w 2 minuty. Ewentualnie przecinarkę taśmową do metalu (często można ustawić brzeszczot w pionie i używać jak do piłę do drewna).
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
Jak od nikogo nic nie chcesz i nigdzie nie pójdziesz po pomoc,bo dajmy na to tak już masz, to jest jeden sposób....
Wzdłuż linii ,którą sobie obmyślisz wierć dobrym wiertłem fi 4 bez punktowania,otwór za otworem z 2 milimetry odstępem....
nastepnie załóż wiertło dobre fi 7 i powiercaj wykonane otwory.....jak zakończysz,będziesz miał w ręce dwa rozdzielone kawałki....
następnie oszlifuj ładnie jeden kawałek,a potem oszlifuj drugi i dopasuj żeby ładnie składał się z pierwszym...
odpocznij i na drugi dzień zaczynaj produkcję tralek
Poz.
[ Dodano: 2011-10-28, 01:32 ]
Jak ja byłem młody i poszedłem do jednego fachury żeby mi powiedział jak to się robi....to on mi powiedział:"jak się robi to się wie"-zapamiętałem to na całe życie.....że nigdy taki nie będę....co wiem to mówię,a nawet jak nie wiem to też mówię(najczęściej)
Wzdłuż linii ,którą sobie obmyślisz wierć dobrym wiertłem fi 4 bez punktowania,otwór za otworem z 2 milimetry odstępem....
nastepnie załóż wiertło dobre fi 7 i powiercaj wykonane otwory.....jak zakończysz,będziesz miał w ręce dwa rozdzielone kawałki....
następnie oszlifuj ładnie jeden kawałek,a potem oszlifuj drugi i dopasuj żeby ładnie składał się z pierwszym...
odpocznij i na drugi dzień zaczynaj produkcję tralek

Poz.
[ Dodano: 2011-10-28, 01:32 ]
Jak ja byłem młody i poszedłem do jednego fachury żeby mi powiedział jak to się robi....to on mi powiedział:"jak się robi to się wie"-zapamiętałem to na całe życie.....że nigdy taki nie będę....co wiem to mówię,a nawet jak nie wiem to też mówię(najczęściej)

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
mariuszbroda pisze: Jak ja byłem młody i poszedłem do jednego fachury żeby mi powiedział jak to się robi....to on mi powiedział:"jak się robi to się wie"-zapamiętałem to na całe życie.....że nigdy taki nie będę....co wiem to mówię,a nawet jak nie wiem to też mówię(najczęściej)

Hooah!
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Tą wspomnianą wyżej plazmą to raczej też nie przetnie
. Ona ma plazmę max do 50A. Ja mam 40A, TEORETYCZNIE tnie rozdzielczo bodaj do 12mm, w praktyce do 5-6mm idzie ładnie, 8-10mm to max. Przebić się przez 8mm to już tortura. Żeby jakoś konkretnie ciąć taką blaszkę 15mm to potrzeba chyba z 70A lub więcej

Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? 

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
Polecam plazmy stahlwerka z ebaya. Mam ich spawarke i jest super. A jezeli domowe sposoby to mozna ale to bardzo duzo roboty i meki. Szlifierka 230 przeciac w linii prostej i malym boszem wyszlifowac. Ew. palnikiem acetylenowo tlenowym. Ale plazma na pewno lepsza. Jak nie masz to zanies do kogos iniech wytnie.
Może POMÓGŁ Ci mój post?
Pozdrawiam spawacz21
Pozdrawiam spawacz21