Jak przerobić stożek grubego wiertła na walec
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Jak przerobić stożek grubego wiertła na walec
Cześć
Mam kilka starych wierteł z chwytem stożkowym. Chciałbym ztoczyć na tokarce ten stożek aby powstał chwyt walcowy. Czy noże z lutowaną płytką wezmą taką twardą stal?
Mam kilka starych wierteł z chwytem stożkowym. Chciałbym ztoczyć na tokarce ten stożek aby powstał chwyt walcowy. Czy noże z lutowaną płytką wezmą taką twardą stal?
Ostatnio zmieniony 23 lis 2009, 09:22 przez gelorad, łącznie zmieniany 1 raz.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
jak pisał kolega powyżej, możesz zrobić tulejkę z otworem fi wiertła, mocujesz w szczękach piórem w kierunku wrzeciona rzecz jasna:mrgreen: podpierasz kłem z konika, czujnik zegarowy i zabawa w ustawienie jak najmniejszego bicia, najlepiej byłoby na zero ale to może być trudne biorąc pod uwagę mocowanie w tulejce, zbieraj małe warstwy materiału na wolnym posuwie, staraj się toczyć jedynie stożek dalej może być twardo(wynika to z wykonywania wierteł z dwu twardości metali część robocza jest twardsza niż stożek), osobiście robię to na szlifierce kłowej, wiadomo precyzja i powierzchnia, ale procedury niemal identyczne
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
Udało się. 
Nie używałem żadnych tulejek. Zaryzykowałem: wiertło chwyciłem w szczękach pośrodku w miejscu gdzie nie ma już kanałów wiórowych i podparłem konikiem (w płetwie jest fabryczny nakiełek).
Faktycznie stożek jest miękki, poszło chińskim badziewiem z alledrogo jak w masło.
Dzięki yago44 uchroniłem nóż przed zniszczeniem, płetwa jest twarda.

Nie używałem żadnych tulejek. Zaryzykowałem: wiertło chwyciłem w szczękach pośrodku w miejscu gdzie nie ma już kanałów wiórowych i podparłem konikiem (w płetwie jest fabryczny nakiełek).
Faktycznie stożek jest miękki, poszło chińskim badziewiem z alledrogo jak w masło.
Dzięki yago44 uchroniłem nóż przed zniszczeniem, płetwa jest twarda.