Stół traserski kto ma? / Jak odświerzyć?

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
acetylenek
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Stół traserski kto ma? / Jak odświerzyć?

Post napisał: acetylenek » 03 paź 2009, 16:32

Posiadam stół traserski o wymiarach 250x250mm niestety ktoś go nie szanował za bardzo.

Czy ktoś z okolicy Krakowa lub Olkusza ma stół w dobrym stanie żeby porównać i ewentualnie podskrobać mój?

Mile bym widział również propozycji jak bez drugiego stołu naprawić mój.

Stan jego jest nie najgorszy (ogólnie jest płaski) ma małe kraterki po uderzeniach i na około tychże jest wyższy pierścień (takie wulkaniki). Jest tego dość sporo. Jak przesuwam stalką (10x10x150) po nasmarowanej olejem płycie właśnie w tych miejscach wyczuwalne jest przycieranie.

Co zrobić żeby nie zepsuć tylko naprawić?

Tagi:

zdzicho
Posty w temacie: 1

Post napisał: zdzicho » 03 paź 2009, 21:49

Drobna osełka i wyosełkować z dodatkiem nafty. Kratery nie przeszkadzają trzeba tylko usunąć wypływy.
Trzeba mieć co najmniej 3 płyty, abydobrze ią zregenerować.

Autor tematu
acetylenek
Posty w temacie: 2

Post napisał: acetylenek » 03 paź 2009, 22:48

Koledze chodzi o technikę z 3 płytami z których żadna nie jest prosta i skrobie się do upadłego :-) . byłoby to niezłe i miałbym 3 płyty traserskie. Wolałbym jednak jakby się ktoś znalazł z dobrą płytą żebym chociaż efekt końcowy mógł sprawdzić.

Po kilku eksperymentach uzyskałem stalkę o lustrzanym połysku i wydaje się być dobrej płaskości. Docierałem stalkę na płycie. Żeby dotrzeć płytę powinienem użyć czegoś bardziej miękkiego czyli np mosiądzu (nie mam drobnej osełki a tym bardziej prostej) i oczywiście proszku o odpowiedniej granulacji + olej.

Dołki to są nawet wskazane i widziałem takie ciekawe C kształtne ładnie wygląda i trzyma tusz. Technika wykonania jest pokazana na jednym z filmików Mueller Nick na youtube.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”