Wiercenie otworu na tokarce za pomocą napędzanego narzędzia
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
Jak jest wiertło bez pilota to na koniec od razu sam wypada w dół praktycznie zawsze,
wiec takie chyba bardziej odpowiednie do maszyny samodzielnej i w "akwarium"
jak jest wiertło z pilotem, a szczególnie jak tym pilotem jest wiertło to moze być tak że sam wypadnie ale nie ma gwarancji, czasem trzeba go strząsnąć ręcznie
(w razie jakiejs gorszej sytuacji, wewnątrz wiertła jest zawsze otwór przelotowy )
co do oporów wiercenia to ja pamietam wierciłem Fi=89mm, blache 10mm zwykła malą 600W reczną wiertarką bosch 12 otworów pod rząd, było dość ciężko ale dała rade
wiec takie chyba bardziej odpowiednie do maszyny samodzielnej i w "akwarium"
jak jest wiertło z pilotem, a szczególnie jak tym pilotem jest wiertło to moze być tak że sam wypadnie ale nie ma gwarancji, czasem trzeba go strząsnąć ręcznie
(w razie jakiejs gorszej sytuacji, wewnątrz wiertła jest zawsze otwór przelotowy )
co do oporów wiercenia to ja pamietam wierciłem Fi=89mm, blache 10mm zwykła malą 600W reczną wiertarką bosch 12 otworów pod rząd, było dość ciężko ale dała rade
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Zanim pomożesz , to spytaj jaki jest prześwit głowicy do obudowy.Armstec pisze:Raz wytoczysz sobie redukcje(adapter) z weldona3/4 na trzpien 16mm ( prosta sprawa)
I masz na przyszłość możliwosc zamontowania dowolnej srednicy wiertła tego typu, fi30, 40, 50mm i wiecej bez kombinowania
tutaj masz filmik jak gosciu robi taką redukcje (przewiń i ogladaj od minuty 19:30 )
[youtube][/youtube]
W trakcie obrotu głowicy zestaw oprawka - reduktor - narzędzie może zahaczyć o w/ w obudowę maszyny i d**** blada.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 11
Tego miejsca za wiele nie ma , od czoła oprawki di obudowy jest ≈80mm.WZÓR pisze: W trakcie obrotu głowicy zestaw oprawka - reduktor - narzędzie może zahaczyć o w/ w obudowę maszyny i d**** blada.
Mariusz.
Znalazłem coś takiego,z fotki wynika ze przewężenie miedzy chwytem a zębami ma ≈16mm albo i mniej. Uciąć chwyt i gotowe wiertło

-
- Posty w temacie: 5
Co do redukcji , to ona tylko z wierzchu wydaje się że jest wielka i wiertło będzie wystawac dużo dalej , w praktyce odsuwa ona dość niewiele bo narzędzia powkładane są jedno w drugie
standardowy frez fi 18 ma całkowitą długość 55mm (ok 30mm części roboczej z tego co się orientuje one mają podobną długość w każdej srednicy nie ważne czy fi18 czy fi60)

Wiec jak by prześwietlic taką redukcje to będzie to tak wyglądac mniej-wiecej obrazowo
(a pamietajmy że masz uniwersalny adapter do innych srednic takich frezów na przyszlośc jak przyjdzie potrzeba,... sam zdecyduj co lepiej)

standardowy frez fi 18 ma całkowitą długość 55mm (ok 30mm części roboczej z tego co się orientuje one mają podobną długość w każdej srednicy nie ważne czy fi18 czy fi60)

Wiec jak by prześwietlic taką redukcje to będzie to tak wyglądac mniej-wiecej obrazowo
(a pamietajmy że masz uniwersalny adapter do innych srednic takich frezów na przyszlośc jak przyjdzie potrzeba,... sam zdecyduj co lepiej)

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Panowie.... Panowie...
Jak sama nazwa wskazuje...
Frez= frezowanie
wiertło=wiercenie
....
Kolega napisał że ma dodatkowe oprawki napędzane...
Piszcie konkrety które nadadzą się na automat i będą opłacalne!
Jeśli masz więcej oprawek napędzanych
to rób ten element wg. uznania.
Ja osobiście na automat polecam ci wiertło składane przeszlifowane na wymiar 16.
Na pewno znajdziesz firmę która ci to wykona)
W przypadku 1000 i więcej elementów zabieg ten będzie opłacalny a i na przyszłość ci się przyda.
....
Jak sama nazwa wskazuje...
Frez= frezowanie
wiertło=wiercenie
....
Kolega napisał że ma dodatkowe oprawki napędzane...
Piszcie konkrety które nadadzą się na automat i będą opłacalne!
Jeśli masz więcej oprawek napędzanych
to rób ten element wg. uznania.
Ja osobiście na automat polecam ci wiertło składane przeszlifowane na wymiar 16.
Na pewno znajdziesz firmę która ci to wykona)
W przypadku 1000 i więcej elementów zabieg ten będzie opłacalny a i na przyszłość ci się przyda.
....
-
- Posty w temacie: 2
niezbyt trafny wybór przynajmniej z mojego punktu widzenia. Raz że, masz tam tolerancje 0,2mm (no chyba że, myślałeś o wymiennej końcówce to co innego) a dwa że, cena wiertła jest nie adekwatna do zadania (2000szt), przy tej ilości nie zdążysz wymienić płytek we wiertle nawetnowycrteam pisze:Ja osobiście na automat polecam ci wiertło składane przeszlifowane na wymiar 16.

Przecież temat jest prosty i po co kombinować tym bardziej z frezem koronowym? tego to już kompletnie nie rozumiem
Zwykły HSS walcowy, przetaczamy miękki koniec na fi 16, skracamy maksymalnie wiertło i ostrzymy od nowa. I gotowe... Po co tu kombinować ????
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Wiertło lata , nie ma prowadzenia.blasterpl pisze:Kupilem kilka wiertel HSS ø18 , skróciłem , naostrzyłem , przetoczyłem chwyt na ø16 i otwór rozbity na ø18,45. Przetaczałem łapiąc za ≈ 20mm chwytu który potem odciolem , bicie ustawiłem na zegar . Nie wiem czego to nie idzie jak trzeba
Zrób prosty test :
Wywierć otwór wiertłem (np.) ø6 , następnie rozwierć ø18
.... , jak tak też nie będzie lepiej , to zamiast wiertła ø
6 użyj nawiertaka.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki