jestem w trakcie budowy frezarki cnc 450-750-10 wszystkie drogi na srubach kulkowych 16x5, zastosowanie: frezowanie w sklejce i alu,
o jakiej mocy zastosowac silniki krokowe, czy 1nm wystarczy?
a tak to narazie wyglada

Wystarczy, by się kręciło, ale żeby było szybko i się nie gubiło przy nawrotach nie wystarczy. Myślałem, że śrubki o takim skoku się stosuje, żeby było szybko (przynajmniej dojazdy)... ale chyba konstrukcja na to nie pozwoli. Szkoda, bo śrubki ładne.januschk pisze:czy 1nm wystarczy?
Zgodzę się - patrząc na powyższe zdjęcie to myślę że nawet nie będzie trzymać wymiarów w sklejce. Przerabiałem kiedyś identyczną konstrukcję po kimś kto nie bardzo rozeznał temat. Jedyne co się udało osiągnąć to wożenie głowicy pomiarowej nad układamiPiotr Rakowski pisze:Pisałem o swojej konstrukcji wielokrotnie i o błędach, jakie sam popełniłem - po to, żeby z tej wiedzy mogli skorzystać inni.
Niestety, ale jesteś w błędzie. W moim drewniaku siedzą wałki fi20 także niepodparte. Ruchomy stół, długość prowadnic 500, rozstaw wałków 200, łożysk 200.januschk pisze:bo 20mm walki na dlugosci 720 mm sie chyba tak latwo nie poddawaja