CNC Ploter gubi gubi krok w osi x po dłuższej pracy
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 11
Re: CNC Ploter gubi gubi krok w osi x po dłuższej pracy
Po przełożeniu silnika z osi Z na X problem nadal występuje, więc sterownik i silnik nie jest źródłem problemu. Przeinstalowałem system i udało mi się złapać moment w którym występuję usterka. Silnik przestaje się obracać (ma tak jak by zachamowanie) a mach3 widzi jak cnc porusza osią X, i stąd te błędy na reliefach. Aby bardziej zobrazować problem wrzuciłem filmik na youtube.
Proszę zobaczcie:
Proszę zobaczcie:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
Sam widzisz że problem występuje w obrębi pewnego obszaru praca i wygląda na to że w tym miejscu maszyna ma ciężej dodatkowo masz maszynę uwalona pyłem o tym już pisałem przyjrzyj się mechanice bo jak tak pracujesz i pył ze smarem się połączy to masz świetny lepik. zdejmij silnik > kręcąc osią placami osią dojedź do tego miejsc gdzie się przycina > ocen czy nawet minimalnie idzie ciężej.
możesz też zmniejszyć posuw max i powtórzyć eksperyment - silnik kręci wolniej ma więcej siły
Radzę to wszystko wyczyścić (szczególnie śrubę i nakrętkę) i zabezpieczyć nawet prowizorycznie jakimś rękawem z folii czy czymś podobnym
możesz też zmniejszyć posuw max i powtórzyć eksperyment - silnik kręci wolniej ma więcej siły
Radzę to wszystko wyczyścić (szczególnie śrubę i nakrętkę) i zabezpieczyć nawet prowizorycznie jakimś rękawem z folii czy czymś podobnym
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 11
Adamie, maszyna była czyszczona całościowa, prze obróbce testowej nieco opyliło ją. (Ale dziekuje na pewno postaram się ją zabezpieczyć)
Przy zmianie silników kręciłem "sobą" śrubę i nic ciężej nie szło, w moim odczuciu. Posuwy zmniejszałem do miniumum i do bardzo szybkich i błąd podobny występował.
Kolejnym eksperymentem który wykonałem do przesunąłem ploter na osi X maksymalnie w prawo aż ślizgnął się na sprzęgle, w celu sprawdzenia czy ploter będzie miał opór w tym samym miejscu czy o podaną wartość którą się ślizgnął opór/błąd wystąpi wcześniej. Błąd wystąpił wcześniej.
W moim rozumowaniu pomyślałem natychmiast że jest ustawiony jakiś limit roboczy i dla tego silnik hamuje, ale domyślnie w machu3 żadnych limitów nie znalazłem.
Dodane 2 godziny :
Wezmę sobie rady do serca, być może moje niedbalstwo i zanieczyszczania doprowadziły do takiego stanu rzeczy. Muszę teraz wymyślić jak to ładnie zabezpieczyć, może jakieś patenty macie dla amatora?
Przy zmianie silników kręciłem "sobą" śrubę i nic ciężej nie szło, w moim odczuciu. Posuwy zmniejszałem do miniumum i do bardzo szybkich i błąd podobny występował.
Kolejnym eksperymentem który wykonałem do przesunąłem ploter na osi X maksymalnie w prawo aż ślizgnął się na sprzęgle, w celu sprawdzenia czy ploter będzie miał opór w tym samym miejscu czy o podaną wartość którą się ślizgnął opór/błąd wystąpi wcześniej. Błąd wystąpił wcześniej.
W moim rozumowaniu pomyślałem natychmiast że jest ustawiony jakiś limit roboczy i dla tego silnik hamuje, ale domyślnie w machu3 żadnych limitów nie znalazłem.
Dodane 2 godziny :
Wezmę sobie rady do serca, być może moje niedbalstwo i zanieczyszczania doprowadziły do takiego stanu rzeczy. Muszę teraz wymyślić jak to ładnie zabezpieczyć, może jakieś patenty macie dla amatora?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
Najlepiej osłony z chin - zrobią na wymiar
Syf faktycznie może być w nakrętce czy łozysku.
Jeszcze jeden test - zmien ustawienie pinów w Mach tak by X był Y odwrotnie może to coś z portem albo transoptorami na płytce LPT o ile są jak błąd zostanie to mechanika jak się zmieni obstawiam płytę LPT ... Jaką masz tą płyte?
Syf faktycznie może być w nakrętce czy łozysku.
Jeszcze jeden test - zmien ustawienie pinów w Mach tak by X był Y odwrotnie może to coś z portem albo transoptorami na płytce LPT o ile są jak błąd zostanie to mechanika jak się zmieni obstawiam płytę LPT ... Jaką masz tą płyte?
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)