Prowadnice z łożysk

Dyskusje na temat przesuwu liniowego stosowanego w maszynach

Autor tematu
Seemann
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Prowadnice z łożysk

Post napisał: Seemann » 12 maja 2009, 22:57

Witam,

Projektuje moją pierwszą frezarke i zastanawiam się nad zastosowaniem prowadnic wykonanych z łożysk. Prowadnica ma się składać z dwóch wałków fi10, wewnętrznych bieżni łożysk oraz mniejszych łożysk po których będzie się obracać bieżnia. Po bokach będą łożyska igiełkowe (na rys kolor szary). Całość będzie skręcona w obrobionych płaskownikach o grubości 10mm, między zespołami łożysk będą wzmocnienia.
Dolny i górny wałek będą osadzone w wyfrezowanych rowkach, kasowanie luzu będzie się odbywało poprzez skręcanie górnej "listwy".
Na tego typu prowadnicach ma się poruszać stół o wymiarach 700x500, nie martwie się o to czy będzie się coś uginać, tylko o to czy w skutek działania sił bocznych nie zaczną dziać się cuda z tą prowadnicą. Nie zaczną się blokować? bo wyskoczyć to chyba nie wyskoczą, rowek w bieżni jest całkiem głęboki.
Pozdrawiam i proszę o opinie.
Załączniki
prowadnica.jpg
prowadnica.jpg (75.39 KiB) Przejrzano 792 razy

Tagi:

ma555rek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: ma555rek » 12 maja 2009, 23:10

Przy ruchu postepowym osi rolki bieżnia zewnetrzna rolki nie może toczyć się jednocześnie po dolnym i górnym wałku bo kierunki obrotu rolki są wtedy przeciwne.
KICHA. Albo duży luz.
Czyli praca koncepcyjna od nowa.
Pasjonat

HAJASZEK

Post napisał: HAJASZEK » 13 maja 2009, 00:03

Dokładmie tak jak mówi Ma555rek.Rozwiąramiem w tym przypadku byloby zastosowanie 2 kółek i 1 wałka pośrodku.Z tym ze ot tak po prostu nie wprasujesz chyba mniejszego losyka w srodek większej bieżni a rozwiercanie jej na wymiar może byc kłopotliwe ze wzg. na twardość.

[ Dodano: 2009-05-13, 00:16 ]
Przy zastosowaniu 2 kołek nie potrzebujesz zadnych lozysk igiełkowych bo regulując docisk kólek na walek centrujesz automatycznie kulki w biezniach łozysk i bieżnie wzgledem wałka.Dobrze wyregulowane nie wykaża luzu,i będa trwałe.

Awatar użytkownika

arizon
Kontakt:

Post napisał: arizon » 13 maja 2009, 10:23

HAJASZEK pisze:Dokładmie tak jak mówi Ma555rek.Rozwiąramiem w tym przypadku byloby zastosowanie 2 kółek i 1 wałka pośrodku.

albo żeby konstrukcja była sztywniejsza i żeby wyeliminować dodatkowy stopień swobody jaki dostajemy przy 1 wałku można zastosować dwa łożyska (bieżnie) ustawione w odległości nieco większej niż ich średnica. Jedno łożysko z możliwością kasowania luzu a wałki tak jak wcześniej na zewnątrz w tym wypadku też nie trzeba dodatkowych elementów utrzymujących łożyska one powinny same "siedzieć" tam gdzie trzeba.
Pozdrawiam
"Skąd mam wiedzieć co to jest ja to tylko zbudowałem"
www.serwotech.pl

Autor tematu
Seemann
Posty w temacie: 2

Post napisał: Seemann » 14 maja 2009, 22:24

Dzięki za odpowiedzi. Nie przemyślałem mojego pomysłu. W nowej wersji do każdego wałka będą oddzielne łożyska. Załączam rysunek jak mogą być rozmieszczone. Pomysł na kasowanie luzu już mam, na górnych i dolnych łożyskach luz można by kasować kręcąc tylko jedną śrubą. Jak będę dłużej siedział przy kompie to zaprojektuje wszystko w solidzie.
Załączniki
prowadnica2.jpg
prowadnica2.jpg (39.38 KiB) Przejrzano 782 razy

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Prowadnice - Technika Przesuwu Liniowego”