Witam!
Potrzebuje znac maksymalna sile jaka mozna przylozyc do drutu (konkretnego) podczas ciecia, aby go nie zerwac. Istnieje moze jakas taka tabelka z maksymalnymi silami przy jakich drut ulega zerwaniu ?
Jesli nie czy ktos z forumowiczow dysponuje roznymi drutami (zarowno material i srednice) wykorzystywanymi do ciecia styropian/styroduru i moglby mi podeslac po 50cm w celach badawczych, oczywiscie koszty zwroce. Chyba, ze jest jakis sklep, gdzie moge kupic mniej niz szpulke takiego drutu ?
Jaka jest zaleznosc jakosci i predkosci ciecia ? np czy tnac wolniej i wydzielajac mniej ciepla na drucie (mniejszy prad), uzyskam taka sama jakosc jak szybciej z wieksza moca ?
Oczywiscie pomijajac aspekt fizycznego wygieca drutu.
Jak to w ogole jest z drutami ? Bo im cienszy tym lepiej (w sensie linia ciecia jest wezsza), ale czy cos jeszcze ? Bo ciac mam zamiar na szerokosc ponad 2m, czy nie lepiej zastosowac wtedy grubszy drut i moc go duzo mocniej naciagnac ?
w/w informacje potrzebuje do zbudowania glowicy, ktora bedzie pilnowac aby naciag drutu byl z odpowiednia sila.
Dziekuje.
wytrzymalosci drutow i jakosc ciecia
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
drut oporowy
Zrobiłem sobie przecinarkę do styropianu i innych takich plastików. Drut oporowy
kupiłem w sklepie z częściami AGD. Jak widać na zdjęciu jest tam trafo - ze starego
UPSa, daje kilkanaście V i kilka A. Do tego regulator prędkości silniczków do150W włączony w obwód pierwotny trafo. Przy max. mocy drut rozgrzewa się do żółtości
i przy cięciu styropianu gr. np. >5 cm zaczyna się wydłużać i wyginać lecz nie ury-
wa się. Do płyt 2 cm i produkcji małoseryjnej wystarczy. Na drugim zdjęciu jest
drugi drut - zdjęty z profesjonalnej zaginarki do płyt plastikowych, jest grubszy i
będzie wymagał większego prądu. Takie urządzenia miewają firmy produkujące
różne banery reklamowe. Drut jest tam dodatkowo naciągany sprężyną. Na trzecim
zdjęciu turbina z rozkrojonych moim ustrojstwem PETów.
kupiłem w sklepie z częściami AGD. Jak widać na zdjęciu jest tam trafo - ze starego
UPSa, daje kilkanaście V i kilka A. Do tego regulator prędkości silniczków do150W włączony w obwód pierwotny trafo. Przy max. mocy drut rozgrzewa się do żółtości
i przy cięciu styropianu gr. np. >5 cm zaczyna się wydłużać i wyginać lecz nie ury-
wa się. Do płyt 2 cm i produkcji małoseryjnej wystarczy. Na drugim zdjęciu jest
drugi drut - zdjęty z profesjonalnej zaginarki do płyt plastikowych, jest grubszy i
będzie wymagał większego prądu. Takie urządzenia miewają firmy produkujące
różne banery reklamowe. Drut jest tam dodatkowo naciągany sprężyną. Na trzecim
zdjęciu turbina z rozkrojonych moim ustrojstwem PETów.
- Załączniki
-
- Hallowind1.JPG (31.36 KiB) Przejrzano 3131 razy
-
- druty oporowe.jpg (58.59 KiB) Przejrzano 3066 razy
-
- przecinarka do styropianu.jpg (39.86 KiB) Przejrzano 3186 razy
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Jak sie uzywa wycinarki cnc to temperature drutu i predkosc ustawia sie tak, zeby drut nie dotykal styropianu. Promieniowanie ciepla z drutu ma rozpuszczac styopian zanim drut go dotknie. W tym wypadku napiecie drutu na maxa nie jest takie wazne. Oczywiscie zalezy jak dokladne ma byc to wycinanie. Ja uzywam mojej do wycinania skrzydel samolotów.
Mój drut nazywa sie kanthal i jest zamocowany na 3 rurkach weglowych fi 8mm o dlugosci 2m a do napinania uzylem strojników z gitary. Troche sie rozciaga/rozstraja przy nagrzewaniu, bo slysze ze dzwiek zmienia, ale rurki weglowe go caly czas napinaja.
To ten z czarnymi rurkami na górze zdjecia.
Moja maszynka/blat jest tak zrobiony, ze moge wycinac 750mm, 450mm i 1200mm styropian.
Adam
Mój drut nazywa sie kanthal i jest zamocowany na 3 rurkach weglowych fi 8mm o dlugosci 2m a do napinania uzylem strojników z gitary. Troche sie rozciaga/rozstraja przy nagrzewaniu, bo slysze ze dzwiek zmienia, ale rurki weglowe go caly czas napinaja.
To ten z czarnymi rurkami na górze zdjecia.
Moja maszynka/blat jest tak zrobiony, ze moge wycinac 750mm, 450mm i 1200mm styropian.
Adam
- Załączniki
-
- IMG_0725-1.JPG (46.43 KiB) Przejrzano 3231 razy
-
- Strojnik.JPG (11.62 KiB) Przejrzano 10308 razy
Ostatnio zmieniony 20 sty 2009, 21:37 przez kak, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
widze bardzo oryginalne i fajne konstrukcje 
ale chyba jednak bede musial zakupic sobie troche drutu i po prostu zrobic eksperymenty, jesli sila 20-25N by wystarczyla aby naciagnac odpowiednio drut na odcinku 2m to bylbym bardzo zadowolony bo to nie bedzie problem uzyskac, gorzej jakbym musial wytwarzac naciag na poziomie 100-150N

ale chyba jednak bede musial zakupic sobie troche drutu i po prostu zrobic eksperymenty, jesli sila 20-25N by wystarczyla aby naciagnac odpowiednio drut na odcinku 2m to bylbym bardzo zadowolony bo to nie bedzie problem uzyskac, gorzej jakbym musial wytwarzac naciag na poziomie 100-150N
pozdrawiam
Jakub Jędrzejczak
Jakub Jędrzejczak
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Wg mnie to materiał i co z niego ma powstać determinuje jaki drut zastosować. Inny do cięcia kształtek inny do cięcia płyt. Ja jestem zwolennikiem cienkich drutów. Jestem z poznania i mam dostęp do różnych drutów więc jeśli kolega ali nadal poszukuje próbek to możemy się spotkać i wymienić doświadczeniem.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
dzieki bardzo! Juz mi sie udalo kupic kilka roznych drutow, sklaniam sie w kierunku grubszych poniewaz jak zrobie naciag na grubszym to cienszy te bez problemu naciagne. Jesli chodzi o wymiane doswiadczen to poki co nie mam zadnego w wycianiu styropianu/styroduru dlatego pytam i bede eksperymentowal 

pozdrawiam
Jakub Jędrzejczak
Jakub Jędrzejczak