Kupiłem ją ze względu na użyte do budowy podzespoły, ale jak wiadomo wszystko ma swoje minusy zwłaszcza patrząc na atrakcyjną cenę zdawałem sobie sprawe z jej niedoskonałości.
Początkowo radziłem sobie z wszystkimi mankamentami, ale teraz pasuje coś z tym zrobić.
Pierwsza sprawa brama jest przekoszona względem osi Y o dobre 3 mm. Póki co załatwiam to uwzględniając przekoszenie w projekcie i jakoś sobie radze i nie bardzo wiem jak tanim kosztem to poprawić więc sprawy nie ruszam.
Większym problemem na dzień dzisiejszy jest przekaszanie bramy z powodu zastosowania jednej śruby kulowej w osi Y. Jak wiadomo wpływa to znacząco na jakość obróbki. Jasne, że najłatwiej byłoby kupić drugą śrubę, nakrętkę, silnik itd. Niestety wykracza to troche poza moje możliwości finansowe (śruba 2,5m; silnik 12Nm), zwłaszcza że ciężko powiedzeić w jakim stopniu zużyta jest śruba nr.1
No, więc wpadł mi do głowy szatański pomysł żeby kupić dwa paski zębate wraz z kółkami zamontować je po obu stronach i połączyć ze sobą za pomocą łożyskowanych wałków i tak przytrzymywać bramę, którą nadal napędzałaby śruba na środku.
To tak w skrócie. Co myślicie? Ktoś coś takiego zbroił już? Przeglądałem troche forum, ale nie śledzę wszystkiego na bieżąco więc nie wiem.
[ Dodano: 2015-09-27, 18:56 ]
Zlitujcie sie i przynajmniej napiszcie dlaczego nie.