Szukam małej frezarki

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
Grifon
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6

Szukam małej frezarki

Post napisał: Grifon » 15 lut 2015, 19:01

Panowie szukam frezarki manualnej do której można zamontować elektrowrzeciono kress 1050 pole robocze w okolicach pół metra kwadratowego (wybaczcie amatorskość pytania) albo osoby która wykona takową konstrukcje. Frezarka posłuży do użytku modelarskiego wiec jakaś ogromna dokładność nie jest wymana. No sam bym wykonał ale szybciej i taniej będzie kupić bądź zlecić budowę. To nie jest chwilowa zachcianka, pozdrawiam.

Tagi:

manfix
Posty w temacie: 2

Post napisał: manfix » 15 lut 2015, 19:22

witam masz może mini tokarkę , planuje wykonać przystawkę do tokarki aby można było frezować , niższy koszt ,niż frezarki

Autor tematu
Grifon

Post napisał: Grifon » 15 lut 2015, 22:02

Mam, ale wole frezarke, daje większą swobode a taki kombajn to taka akrobacja. Oczywiście nie mówie że jest to złe rozwiązanie, chętnie zobaczę takie coś.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: RomanJ4 » 15 lut 2015, 22:24

Grifon pisze:Mam, ale wole frezarke, daje większą swobode a taki kombajn to taka akrobacja. Oczywiście nie mówie że jest to złe rozwiązanie, chętnie zobaczę takie coś.
I słusznie. Mam taki kombajn i...
Obrazek
Wadą frezarek zespolonych z tokarką jest... mocowanie detalu na suporcie zamiast do stołu. Suport z racji swojej konstrukcji spoczywa swobodnie na pryzmach (choć ma listwy ślizgowe od spodu, ale zazwyczaj z dużym luzem do prowadnic), dolegając tylko swoją masą, niewielką zresztą, dlatego nie trzeba dużych sił od narzędzia skrawającego, działających na obrabiany detal, by wprawić całość w drgania.
Dodatkowo sprawę pogarsza zębatkowy mechanizm przesuwu suportu po pryzmach, który ma swoje zazwyczaj dość znaczne luzy międzyzębne, co skutkuje "skakaniem" detalu w stosunku do frezu, zwłaszcza jeśli jest ma on mało ostrzy skrawających, i skrawa "z prądem" a nie "pod prąd", oraz małą rozdzielczość przesuwu suportu(zazwyczaj 1 dzialka =0,5mm) Mniejsze drgania można na takiej maszynie uzyskać frezując w poprzek łoża tokarki, na zablokowanym do łoża suporcie, bo dzięki nakrętce na śrubie i jaskółce sań poprzecznych można luzy pokasować, podobnie jak w normalnym stole frezarskim.
Poza tym upierdliwe jest każdorazowe przezbrajanie sań poprzecznych tokarka-frezarka, i odwrotnie..
Reasumując, jeśli mamy możliwości i miejsce, to biorąc pod uwagę powyższe, lepszym i praktyczniejszym rozwiązaniem jest zakup frezarki jako osobnej autonomicznej maszyny.
pozdrawiam,
Roman

DamianS
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: DamianS » 16 lut 2015, 07:44

Poza tym ja nie przypominam sobie tokarko - frezarki o zakładanym 0.5m^2 polu pracy. A na pewno nie domowej. Nawet frezarki które można postawić w domu mają coś koło 360x150mm (emco). Domowa frezarka o takim polu pracy i stosunkowo małych wymiarach to wg mnie byłaby jakaś robiona na zamówienie bramowa maszynka.
A jakie fundusze przeznaczasz na tą maszynkę ?

manfix

Post napisał: manfix » 16 lut 2015, 08:51

jak tylko będzie gotowe na pewno pokażę , oczywiście oddzielnie jest lepiej , taką mała trudno będzie znaleźć dobry pomyśl na pracę dla mnie pozdrawiam

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 16 lut 2015, 09:27

DamianS pisze:Nawet frezarki które można postawić w domu mają coś koło 360x150mm
no, nawet troszkę więcej, ale raczej do piwnicy czy garażu...
Posuw stołu krzyżowego X 480 mm
Posuw stołu krzyżowego Y 175 mm
http://allegro.pl/wiertarko-frezarka-ko ... 03787.html
http://allegro.pl/wiertarka-frezarka-be ... 45439.html
pozdrawiam,
Roman

DamianS

Post napisał: DamianS » 16 lut 2015, 10:25

Dane pochodziły z mojego Emco FB2. Ją od biedy można postawić w domu... ale fakt lepiej w garażu lub piwnicy. Ta wiertarka z linku raczej ma z lekka zawyżone parametry. Przypomina trochę wiertarkę z założonym stołem promy. Biorąc pod uwagę grubość stołu i szerokość prowadnic pod stołem, chciałbym zobaczyć jak się on zachowuje po zamocowaniu imadła maszynowego (około 15kg) lub podzielnicy (około 25kg). Poza tym nie jestem pewny czy pokrętła nie wystają ponad stół, co utrudni obrabianie dłuższych elementów.
Maszynek w tym przedziale cenowym jest ogrom, znacznie więcej niż zakładów je produkujących :).

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 16 lut 2015, 11:29

Mam trochę mniejszy stół (użytkowe xy=370x150mm http://allegro.pl/stol-krzyzowy-wiertar ... 72066.html ) i rzeczywiście pokrętła są dość duże i wystają, ale można przecież zdjąć w razie potrzeby, a kręcąc ręcznie pokrętłem dużej średnicy uzyskujemy równomierniejszy i dokładniejszy posuw.
DamianS pisze:jak się on zachowuje po zamocowaniu imadła maszynowego (około 15kg) lub podzielnicy (około 25kg).

Z moich obserwacji jest wystarczająco sztywny. W dodatku stoi przykręcony do sztywnej podstawy z profili 50x50x2,5 + płyta stalowa ≠13mm (do obrotnicy, jako że stół ma w podstawie centralny otwór na trzpień ), tak więc obróbka maksymalnymi dla mocy zastosowanego napędu średnicami frezów nie powoduje jego destabilizacji.
Po prostu stabilizująco działa tu tak często lekceważona (przy wyborze) masa.
pozdrawiam,
Roman

Autor tematu
Grifon

Post napisał: Grifon » 18 lut 2015, 20:34

Dowiedziałem się od naszego kolegi z forum ile to wszystko kosztuje, o zgrozo. Manfix działaj i zrób to tanio :wink:
http://www.epheli.pl/index.php?name=PNp ... ic&t=19179

Nie mogę zamieścić zdjęcia, w tym linku jest koromysło domowej roboty,
a jakby tak zamiast tego silnika i przekładni umieścić elektrowrzeciono kressa,
Ja patrząc się na to widzę taniość, jak Wy to oceniacie?
Ostatnio zmieniony 18 lut 2015, 21:01 przez Grifon, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”