Witam, forum odwiedzam od dość dawna, czytam, zazdroszczę. W końcu nadarzyła się okazja zakupić dość tanio konstrukcje na "frezarke cnc" :
Główne założenia konstruktora były dość delikatne, oryginalnie wszędzie powinny być wiszące szesnastki, jako że nie lubuje się w nastolatkach, pod stół poszły twarde trzydziestki

(akurat takie zostały dla mnie po wcześniejszym "projekcie"). Pod oś Y pójdą szesnastki podparte, a na oś Z wiszące. Jeżeli będą jakieś drgania to oczywiście postaram się to zmienić. Cała konstrukcja została wycięta laserowo z blachy 7 mm. Jako że jestem rzemieślnikiem w kierunku drewna, głównym celem frezareczki była by obróbka drewna oraz sklejki. Właściwie jest to taka nauka przed jakimś większym potworem

Na początku zrobiłem pod nią szafkę na kółkach(śliczna, prawda;) ) , aby można było dojść z każdej strony. Wałki zostały od czoła zatoczone na długość oraz nagwintowane m16, śruby pod łebkami ztoczone na 16mm, tyle ile mają otwory we froncie konstrukcji.

Na razie zbyt dużo nie poczyniłem, niestety prace idą strasznie powoli, głównym winowajcą jest kasa. Obecnie czekam na paczkę z poltechu, mam nadzieje, że mogę liczyć na waszą pomoc w razie ewentualnych awarii, błędów czy niewiedzy. Krytykę przyjmę z pokorą, pozdrawiam serdecznie !