Przymierzałem się do zrobienia cnc frezarki- najtaniej jak się da

na początku pomyślałem kupieniu wałków utwardzanych, łożysk liniowych, śrub trapezowych i nakrętek z brązu- resztę sam bym dorobił- znam się na majstrowaniu. Lecz jest to kosztowne : wałki około 2m= 60 zł, 12 łożysk liniowych =70 zł śruba trapez 1m=20zł nakrętki najdroższe = około 100zł w sumie 270 złotych. Dla przeciętnego Kowalskiego który chce się pobawić taką maszynką to za drogo, a to dopiero początek gdyż dochodzą jeszcze silniki 3x30 = 100

i elektronika 70zł. Stanowczo za dużo i wpadłem na pomysł - zbudować frezarkę cnc z materiałów powszechnie dostępnych- majsterkowicz na pewno ma w koncie

mianowicie pręt gwintowany , prowadnice szufladowe na kulkach 6sztuk , najtańsze silniki krokowe 3szt , trochę stali i elektronika. Takie cnc nie jest przeznaczone do frezowania masowego i dokładnego z wiadomych powodów. Ma ono przede wszystkim służyć do nauki i zabawy dla dużych dzieci

części powinny zmieścić się w przedziale około 70 zł. I teraz pytanie do bardziej doświadczonych kolegów ; jakie rady - porady. Wszystko będzie zrobione własnoręcznie na tokarce i wiertarce , tylko najpotrzebniejsze elementy w sklepie będą kupione. A silniki krokowe to saia 30ohm 12 v widziałem kiedyś na tablicy po 3 zł