Brak posuwów we frezarce 6P82
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Brak posuwów we frezarce 6P82
Witam w mojej frezarce po naprawie skrzyni posuwów bez załączonego posuwu silnik pracuje a gdy załączam którykolwiek posuw silnik momentalnie staje. Czy ktoś z Was orientuje się jaka może być przyczyna tego ?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Zajrzałem do DTR i tam w tabelce możliwych niesprawności wymieniono to co dokładnie opisałeś. Uwaga druga na stronie 28.
Chodzi o sprzęgło przeciążeniowe, w którym luz regulowany jest nakrętką. Nakrętka ma trzpień ustalający, który zabezpiecza ją przed samoczynnym obrotem. W przypadku uszkodzenie tego trzpienia następuje niekontrolowany obrót nakrętki (dokręcenie) i wykasowanie luzu sprzęgła. To prowadzi do jednoczesnego włączenia posuwu i posuwu przyspieszonego a silnik wyłącza się na skutek przeciążenia.
Chodzi o sprzęgło przeciążeniowe, w którym luz regulowany jest nakrętką. Nakrętka ma trzpień ustalający, który zabezpiecza ją przed samoczynnym obrotem. W przypadku uszkodzenie tego trzpienia następuje niekontrolowany obrót nakrętki (dokręcenie) i wykasowanie luzu sprzęgła. To prowadzi do jednoczesnego włączenia posuwu i posuwu przyspieszonego a silnik wyłącza się na skutek przeciążenia.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.
-
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Re: Brak posuwów we frezarce 6P82
Pracuje silnik od posuwów ? Jeżeli tak to masz żle wyregulowane wodziki przy krańcówkach wlączających.Ryszard Tomczyk pisze: bez załączonego posuwu silnik pracuje a gdy załączam którykolwiek posuw silnik momentalnie staje. Pozdrawiam
-
Re: Brak posuwów we frezarce 6P82
Pracuje silnik od posuwów ?
Silnik pracuje gdy pokrętło wyboru trybu pracy z prawej strony frezarki jest w pozycji stołu obrotowego. W pozycji ręcznej i automatycznej silnik nie pracuje. W pozycji stołu obrotowego gdy załączam posuw, silnik od skrzynki posuwowej przestaje pracować.
Silnik pracuje gdy pokrętło wyboru trybu pracy z prawej strony frezarki jest w pozycji stołu obrotowego. W pozycji ręcznej i automatycznej silnik nie pracuje. W pozycji stołu obrotowego gdy załączam posuw, silnik od skrzynki posuwowej przestaje pracować.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Czy silnik kreci sie w dobrą stronę? Nie wiem jak jest w tej frezarce ale w mojej gdy silnik kreci sie w zła stronę to po załaczeniu posuwu przyspieszonego blokuje sprzęgło wyprzedzajace (jednostronnego działania). W moim egzemplarzu dawno ktoś rozwalił to sprzegło i zostało ono zastapione sprzegłem elektromagnetycznym. Gdy dostałem frezarke sprzęgła były podłaczone tak że sie załaczały dwa naraz i tez silnik stawał. Wystarczyło zmienić podłaczenia.
-