Jestem nowy w budowie tego typu urządzeń ale mam dużo chęci i determinacji. Niestety ze względu na nikłe doświadczenie mam kilka pytań do specjalistów.
Założenie wstępne jest takie:
Wymiary pola roboczego:
x=3000, y=2200, z=500
Frezarka skonstruowana z profili stalowych 80*30 w ściance 2mm i najlepiej aby była skręcana śrubami, gdyż spawać nie potrafię a nie chcę aby ktoś spartaczył robotę. dodam że mam możliwość wypalania dziurek w profilach i blaszkach na laserze (niestety nie moim) i zagięcia ich na prasie krawędziowej. Oczywiście aby pole robocze było nieruchome. Zastanawiam się jeszcze nad możliwością frezowania w drewnie w formie "3D" tak aby włożyć klocek na obrotowe zaciski które będą się kręciły 360 stopni obrabiając go.
Materiał który będzie obrabiała to głownie płyty wiórowe oraz drewno, fajnie było by gdyby radziła sobie również w stali itp.
I tu pojawia się dla mnie najważniejsza część czyli pytania:
1) czy tak duża konstrukcja skręcana będzie stabilna i jest możliwa do wykonania;
2) Jakie potrzebował bym do tego części mechaniczne oraz elektroniczne - w sensie dokładnych parametrów i modeli gdyż co potrzebne jest do budowy to wiem z projektów innych użytkowników forum

Oczywiście prosił bym o części z przyziemną ceną.
Bardzo proszę o konkretną odpowiedz i z góry dziękuję.
Pozdrawiam Łukasz.