Po wielu tygodniach drążenia tematu postanowiłem zaprojektować ( i jak fundusze pozwolą zbudować) moją pierwszą frezarkę
ma być to frezarka 3osiowa z możliwością montażu osi A (frezowanie na osi oraz toczenie )
moje założenia konstrukcyjne są takie :
zakres roboczy
400x300 x175mm
Rama
- maksymalna sztywność ramy . minimalne odkształcenia podczas pracy (minimalizacja odkształceń termicznych ) profile 100x100x8 mm (St5 bodajże ) w sumie osiem podpór
- 40 mm blat podstawa i podobny na górze
- całość połączona śrubami M16x60
Osie poziome
- minimalne obciążenie dla jednostki napędowej ( stół krzyżowy na prowadnicach HWIN , min po cztery na oś)
- po dwa silniki krokowe na oś , każdy po 6,35Nm (wystarczy?) 200 kroków na obrót,
docelowo moment ma być przekazywany poprzez przekładnie zębatą 1:5 by zwiększyć precyzje
Wrzeciono
- z racji że obrabiać będzie się stal to myślę ,że powinno być miej więcej 3 kw 20.000obr /min poprzez przekładnie walcową 1:1,25 (łożyska stalowe chłodzone wodą destylowaną bądź olejem pod ciśnieniem ( wirnik na wrzecionie wywoła efekt cyrkulacji ) a to z kolei będzie chłodzić mechanizm wrzeciona i przekładni (układ zamknięty, min 20l/s) ciepło wyprowadzane przez szereg radiatorów o dużej powierzchni ,regulacja zaworem dławiącym
jak myślicie da to rade robić do setki? przy sensownym posuwie
i co powinienem poprawić , proszę doradźcie mi !
http://dfiles.eu/files/i9eh9i0h7
tutaj jest PDF3D by można było pooglądać
ogółem maszynka waży 1020kg mam nadzieje ,że nie za mało:)
Uwaga :wrzeciono w modelu nie jest moją konstrukcją ,znalazłem je na grabcad.
brak niektórych części, niektóre źle dobrane , na razie projektuje to dwa dni