Jestem nowym użytkownikiem forum i chciałbym się wytłumaczyć z dalszego postępowania. Zadam swoje pytania dlatego, że czym więcej czytam postów zamieszczonych na forum, tym większy mam zamęt w głowie

Dla większości z was sprawa będzie zapewne banalnie prosta. Otóż muszę zbudować ploter frezujący. Główne założenia projektu:
1. Pole robocze 1500 na 1100 mm
2. Ruchoma brama (ze względu na miejsce)
3. Dokładność 0.05 ewentualnie 0.1
4. Śruby kulowe (większa wytrzymałość a maszynka ma dużo pracować)
5. Praca w sklejce, tekstolicie sporadycznie w aluminium ( ale niekoniecznie)
To chyba tyle na początek. Pierwotnie myślałem o konstrukcji stalowej, spawanej, kratownicowej z profili zamkniętych. Ale naczytałem się o wyżarzaniu, odpuszczaniu naprężeń i ,biorąc pod uwagę wielkość, chyba nie da rady zrobić takiej konstrukcji. Teraz myślę o profilach aluminiowych, skręcanych. W 99% będę wycinał sklejkę więc powinny wytrzymać. Proszę o opinie na ten temat.
Drugą rzeczą jaka mnie dręczy, jest rozmiar tej ramy, aby otrzymać efektywne pole robocze 1100 na 1500 o ile większą powinna być rama na której osadzona będzie brama ??
Próbowałem znaleźć coś na ten temat na forum, ale albo ja nie umiem szukać albo nic tam nie ma (ale pewnie t ja nie potrafię znaleźć

I wreszcie trzecim tematem, jaki chciałbym poruszyć jest kwestia pomocy. Aby nie wywoływać czczych dyskusji na forum, jako że ilu użytkowników tyle opini (wnioskuję z innych tematów) poszukuję kogoś, kto budowę takiej maszynki ma już za sobą i chciałby podzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem. Planuję sporą maszynę zbudować i nie mogę sobie pozwolić na eksperymenty, bo koszty, jak sądzę, będą dość wysokie.