jest to mój pierwszy post na tym zacnym forum. Buduję ploter/frezarkę o konstrukcji, która ma się opierać o ramę stalową( którą już wykonałem, zdjęcia poniżej).
W chwili obecnej mam elektronikę (którą wykonałem sam, korzystając z forum elektroda oraz stronę pana ottopa), ramę ,wrzecionko (dremel z serii 300), silniki minebea 3V/1.2A i zasilacz impulsowy do zasilania całej machiny.
W chwili obecnej stoję przed wyborem śruby napędowej. Ponieważ jest to konstrukcja nisko budżetowa to w grę wchodzą jedynie ogólnie dostępne pręty gwintowane. Silniczki mają kółka zębate o średnicy 11mm i na nie zamierzam zamontować sprzęgła (z wężyka gumowego) i przymocować do śruby napędowej (zastanawiam się nad zastosowaniem podpór).
Jaką średnicę śruby zastosować?
Maszyna ma mieć pole pracy 400x400x200. Głównie ma służyć do obróbki PCB, pleksi i drewna. Silniczki mają moment 0.4Nm (podobno) będę je zasilał 30Voltami(stosując zalecenia przy doborze zasilaczy z forum mogę je zasilać 20 krotnością napięcia znamionowego) i będą pracować na półkrokach.
Konstrukcja metalowa: