chciałbym rozpocząć pracę nad ploterem CNC o polu pracy 2x3m ploter będzie służył do obróbki płyty mdf oraz plexi i sporadycznie aluminium
piszę na forum, ponieważ wiem, że są tutaj o wiele bardziej obeznane w temacie osoby o wielkim doświadczeniu z CNC, chciałbym zwrócić się do Was drodzy użytkownicy z prośbą o rzetelną krytykę oraz o poprawienie mnie, jeżeli moje założenia są błędne
czytałem sporo na tym forum o różnych rozwiązaniach i naszkicowałem wstępny zarys maszyny (nie ukrywam, że projekt powstał na bazie rozwiązań, które przewijają się przez to forum, ale najlepiej brać przykład od najlepszych)
oś x
rama z profili stalowych 100x100x4mm waga ok 500 kg na ramie prowadnice liniowe 20mm
oraz śruba kulowa fi 32 ze skokiem 5
oś y
brama z aluminium (poprzeczka z blachy PA11 o grubości 15mm, a boki ramy z blachy PA11 20mm) brama będzie ważyła ok 160kg na bramie prowadnice wałki z podporą fi 20mm oraz śruba kulowa fi 20 ze skokiem 5 te same prowadnice oraz śruba będą pracowały w osi z
3 silniki krokowe 8,5 Nm
wrzeciono Suhner 1800W (z alledrogo.pl) niekoniecznie to, ale coś w tym stylu, może się trafi coś lepszego a taniej

na tym etapie chciałbym upewnić się czy wszystkie elementy pasują do siebie więc proszę o krytykę i pozdrawiam