Jakiś czas temu zacząłem budowę ALU zabawki - głównie z przeznaczeniem do zabawy , i delikatnej obróbki małymi frezami .
Przez czas budowy projekt się rozrastał , inne elementy itp - aż powstało coś co może i jest zabawką .. ale pofrezować potrafi

Ogólnie praktycznie wszystko jest wykonane z ALU , prowadnice THK 15 , śruby kulowe w wszystkich osiach , serwa DC o mocy 150W , sterowniki ARBACH itp.
Wszystko sterowane jest z Macha3 za pośrednictwem SmoothSteppera.
Jak na razie brakuje krańcówek , czujnika długości narzędzia , osłon , oraz kilku bajerów które jak wyjdą to przedstawię.
Miło mnie zaskoczyły sterowniki - naprawdę pracują znakomicie , serwa chodzą płynnie , żadnych wibracji , pisków itp.
Przy enkoderach o rozdzielczości 14400imp/obr prędkości jakie uzyskuje są na poziomie 11m/min - ale nie jest to koniec możliwości

Próby frezowania robiłem przy okazji planowania stołu - frez fi10 , zagłębienie ok 1mm , prędkość 5m/min - szło super , można powiedzieć że jak na ALU badziew to zaskakująco dobrze.
Filmy z prób frezowania :
Mam nadzieje że uda mi się jakoś opanować makra do obsługi czujnika wysokości narzędzia - naprawdę ułatwi mi to zabawę

Poniżej fotki z stanem na dzień obecny , za około 2 dni będą ładne osłony ( właśnie się tną na laserku )