Plotery wielko-formatowe - rozważania

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
bubels
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5

Plotery wielko-formatowe - rozważania

Post napisał: bubels » 21 gru 2008, 22:18

Ostatnio rozmyślam (tak rozterka naukowo techniczna) nad technologią wykonywania ploterów wielko-formatowych.

Pod tym pojęciem rozumiem urządzenia o polu pracy 6m2 i więcej czyli np 3mx2m z ruchomą bramą.

Jedyną rozsądną technologię zgodną ze sztuką jaka przychodzi mi do głowy to:

- wykonanie solidnej ramy stalowej (np spawana z profili)
- obróbka cieplna
- Obróbka skrawanie powierzchni bzowych pod prowadnice (wałki na podporach lub prowadnice szynowe) na frezarkach bramowych.

I tu ma pytanie czy mój tok rozumowania jest prawidłowy?

Nie widzę szans na wykonanie tej wielkości ramy bez odkształceń powierzchni bazowych uniemożliwiających prawidłową pracę zespołu posuwu liniowego a zwłaszcza przy takim formacie.

Oczywiście rozważam stricte teoretycznie.
W rozważaniach za siły jakie mają wstępować a co za tym idzie parametry pracy przyjmuje dążenie do doskonałości.

A może robi się to inaczej? Może są jakieś sztuczki o których nie wiem?
Koledzy wesprzyjcie mnie swoimi przemyśleniami (wiedzą) na ten temat.

Tagi:

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 21 gru 2008, 23:15

3x2 to ma byc wielkoformatowe ? a gdzie znajdziesz bramówke z odstepem miedzy koumnami wiecej jak 2 m i wysokoscią przelotową conajmniej 2m ?
jesli chcesz obrabiac pow bazowe to rama musi byc rozkręcana, tylko czy po skreceniu do kupy obróbka ma jakikolwiek sens ?
im wieksza maszyna tym mniejsza dokładnośc, mowa oczywisice o profilach stalowych, chyba ze cos baardzo masywnego z odlewów zeliwnych :D
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

paulg
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: paulg » 21 gru 2008, 23:27

bartuss1 pisze:a gdzie znajdziesz bramówke z odstepem miedzy koumnami wiecej jak 2 m
A są takie maszynki :wink: , a można i takie gabaryty obrobić na wytaczarce - oczywiście o odpowiednich rozmiarach.
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein

Awatar użytkownika

kostner
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: kostner » 21 gru 2008, 23:28

Tez sie kiedys nad tym zastanawialem i o ile do momentu obrobki cieplnej sprawa jest wykonalna, o tyle obrobka skrawaniem to juz wyzsza szkola jazdy. Ale moim zdaniem wyjsciem jest zamontowanie prowadnicy na plaskowniku ktory bylby regulowany gora-dol za pomoca srub, blaszek lub innych wynalazkow. Wtedy moznaby prowadnice wyregulowac za pomoca mikroskopu i struny badz lasera, wszystko ladnie poustawiac zabezpieczyc i plaskownik zalac np zywica - aby ona przejela funkcje przenoszenia obciazen z prowadnicy na konstrukcje - takie moje dziwne rozmyslania :)
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni :(

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 22 gru 2008, 08:50

paulg pisze:a można i takie gabaryty obrobić na wytaczarce - oczywiście o odpowiednich rozmiarach.
tylko najpierw trzeba ją znaleźć, dogadac sie z usługodawcą, znalezc termin itd, nie wiem czy na tym etapie potencjalny budowniczy sie nie zniechęci.

będę robił ploter z polem 2,5x3 czyli gabarytowo plus pół metra i znalezc tu w promieniu 50 km taka maszynke to jedno, a transport ponadgabarytowy to drugie, takze w układ wchodzi tylko konstrukcja skręcana do transportu, i montowana dokładnie na miejscu przeznaczenia z wykorzystaniem knifów z płaskownikami

Frantz
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Frantz » 22 gru 2008, 09:29

Byłem kiedys w zakladzie u Kimli posiada strugarke bramowa pod namiotem z brezentu .wydaje mi sie ze przelotu miała 3-4 metry no ale nam pozostaja tylko podkładki i blaszki takie zycie Jeżeli chodzi o transport to nie ma tak zle HDS podnosi do 2 ton w całości no i cena nie tak wysoka .Ostatnio w wrzesniu płaciłem 60 zł plus Vat za godzine .POzdrawiam

situ
Posty w temacie: 4

Post napisał: situ » 22 gru 2008, 12:53

kostner pisze:Tez sie kiedys nad tym zastanawialem i o ile do momentu obrobki cieplnej sprawa jest wykonalna, o tyle obrobka skrawaniem to juz wyzsza szkola jazdy. Ale moim zdaniem wyjsciem jest zamontowanie prowadnicy na plaskowniku ktory bylby regulowany gora-dol za pomoca srub, blaszek lub innych wynalazkow. Wtedy moznaby prowadnice wyregulowac za pomoca mikroskopu i struny badz lasera, wszystko ladnie poustawiac zabezpieczyc i plaskownik zalac np zywica - aby ona przejela funkcje przenoszenia obciazen z prowadnicy na konstrukcje - takie moje dziwne rozmyslania :)
To co kolega powiedział to przy wielkich gabarytach jedyne rozsądne podejście.
Większość strugarek ma 6 metrów stoł ale prześwit między słupami bramy jest nieduży, 1300-1500. Nie widziałem jeszcze takich co połkną 2 metry na szerokości, zapewne są ale nie mam pojęcia gdzie i jak drogo.

Z tym płaskownikiem da sie zrobić. Są podobno poziomice czułe do 2 setek, wypoziomować i dać jakis wypełniacz między płaskownik a profil, tylko jakis sztywny po wyschnięciu zeby to nie pływało. Coś jak Distal, tylko zeby mniej kruche było.

Myslałem duzo o tym sposobie i to jest do zrobienia.
Chyba żeby przestrugać profile i jakoś skręcać do kupy. Jakby dobrze wypoziomował i przekołkował byłaby sztywność i z dokładnością mogłby nie być źle.
Tylko profile muszą być z grubą ścianką, bo na takiej długosci trzeba sporo zebrać by uzyskac równe płaszczyzny.

pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: pltmaxnc » 22 gru 2008, 13:11

Mam jedno pytanko................
Co tak naprawdę macie zamiar robić na takiej dużej maszynie z taką dokladnością , skąd zlecenia?
Czy to nie jest sztuka dla sztuki ?

Awatar użytkownika

kostner
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: kostner » 22 gru 2008, 13:52

Frantz pisze:Byłem kiedys w zakladzie u Kimli posiada strugarke bramowa pod namiotem z brezentu .wydaje mi sie ze przelotu miała 3-4 metry no ale nam pozostaja tylko podkładki i blaszki takie zycie Jeżeli chodzi o transport to nie ma tak zle HDS podnosi do 2 ton w całości no i cena nie tak wysoka .Ostatnio w wrzesniu płaciłem 60 zł plus Vat za godzine .POzdrawiam
Fajna cena za ten transport ja place za transport autem ktory ma dzwig do 13 ton 160 euro / h, wiec te 60 zeta to za darmo :)

@pltmaxnc maszyne nalezy wykonac jak najdokladniej ale to chyba wiesz :). Obrabianie powierzchni pod prowadnice flexa sie nie sprawdzilo co nie bartuss ?? :)
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni :(

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 22 gru 2008, 14:57

przeciez nie obrabialem flexą :P

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”