Zdążyłem się już przyzwyczaićZienek pisze:prosto w dół nad materiał, to gęsia skórka,

Ale faktycznie 15m/min i przyspieszenie 0,8G robi swoje. To najszybsza oś, jestem w stanie ją bujać 2G i 25m/min, ale wtedy to mi cała posadzka w warsztacie drga.
Zdążyłem się już przyzwyczaićZienek pisze:prosto w dół nad materiał, to gęsia skórka,
Oczywiście graty na to wszystkie są, tylko ciągle czasu brak. Na filmie nie widać, ale z tyłu jest czujnik pomiaru narzędzia na pozycji X0 Y2020 i tam też będzie magazyn na 10 narzędzi który będzie wysuwany siłownikiem, by nie przeszkadzał na polu roboczym. Zbudowanie takiego magazynu to wbrew pozorom żadna filozofia, makro do Macha też na stronie cs-labu wisi.ezbig pisze:Planujesz całkowicie to zautomatyzować? Tzn. stojak z narzędziami umieścić gdzieś w zasięgu wrzeciona ...
Ale tak to właśnie działakamar pisze: Czemu zakładasz z góry czujnikowanie każdego narzędzia po zmianie ? Nie da się w tabeli narzędzi raz poustawiać i jechać do zużycia ?
kamar pisze: Minąłeś się z powołaniemSceny z rozpływającym chłodziwem warte Oskara
![]()