Yarec czytasz w moich myślach
Wstępny plan:
- profile 120x50x4
- blacha ażur 5mm
- odległość między profilami w pionie 50mm żeby zmieściła się śruba z blokiem nakrętki pomiędzy nimi
- boki bramy opasają belkę wszędzie na minimum 25mm
- belka podniesiona względem poziomu 50mm
- stopy i boki bramy stal 12mm po dwa na każdą stronę w rozstawie 100mm pod stopy
- wózki 25tki uwzględniłem ale chyba przyjąłem 50mm wysokości z prowadnicą zamiast około 40mm?
- zetka i krzyżak 20mm (ALU)
- średnica wrzeciona 100mm i 10mm dystansu od zetki
Pewnie i tak coś poknociłem i da się to zrobić inaczej ale to tak "wstępnie" do analizy:
Ze wstępnej analizy wynika, że kant stołu wychodzi na kancie wewnętrznym przedniego wózka (czarna pionowa linia za pierwszym wózkiem na prawym rysunku - kant blatu/oś wrzeciona) więc rozsunięcie wózków (od czoła do czoła) daje długość pola jakie tracimy z tyłu stołu. Odległość płaszczyzny pionowej kantu blatu od końca prowadnicy Y jest mniej więcej równa długości wózka typu 25 (80mm)...
Na szkicu powyżej wymiary zachowane, odległość wózków (od czoła do czoła) 100mm - czyli ucieka 100mm z pola od tyłu stołu... Nic lepszego chyba się nie da zrobić

Przy obecnym blacie 2040x1100 daje pole robocze powiedzmy 1900x1000... Mam w głowie jeszcze jedną koncepcję (bardziej skomplikowaną) ale już jej dzisiaj nie rozrysuję... Zysk około 50mm przy większym wciśnięciu zetki w bramę...
PS Jaki jest "wskazany" rozstaw wózków w stopach bramy? Można przyjąć, że brama może nawet leżeć na wózkach (+12mm stopy) i odległość od spodu dolnego profila bramy do blatu nie więcej niż 300mm także ramię siły nie za duże...
Druga opcja to powiedzmy przyjęcie pola roboczego 1800x900 i tak projektujemy bramę, żeby się zmieścić i nie kombinować... Na pewno nie chcę budować bramy nie wiem jak wymyślnej i skomplikowanej żeby zyskać 100mm pola kosztem Bóg wie czego... 1800x900 też jest OK