Widzę, że nie znasz budowy ws 15, pinola wiertarska w trakcie frezowania ma być zablokowana w pozycji max schowanej, oś Z jest przesuwana za pomocą korbki (unoszony, opuszczany cały korpus). Wiem że frezarka kolumnowa to najgorszy rodzaj frezarki, ale jest to projekt nisko budżetowy więc muszą być kompromisy. Gdybym chciał wysuwać pinolę w trakcie frezowania to mógłbym sobie co najwyżej frezować parafinę lub jakiś paździerz, a nie stal.Armstec pisze:nie wiem czy nie kombinujesz niepotrzebnie bo pinola wiertarska kompletnie sie nie nadaje na frezarke, chodzi o mechanizm posuwu w wiertarce który kompletnie nie jest przewidziany na utrzymanie obciążeń wzdłuż osi Z bo nie sa istotne wzamian dostajesz szybki wysów (walek zębaty i listwa zebata).
Do oceny stół krzyżowy
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 15
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Nie obawiasz się że będzie ci się skręcać korpus na kolumnie od sił skrawania?rc36 pisze: Widzę, że nie znasz budowy ws 15, pinola wiertarska w trakcie frezowania ma być zablokowana w pozycji max schowanej, oś Z jest przesuwana za pomocą korbki (unoszony, opuszczany cały korpus). Wiem że frezarka kolumnowa to najgorszy rodzaj frezarki, ale jest to projekt nisko budżetowy więc muszą być kompromisy
Ja miałem automat wiercący (czymś ala frez) na WSe i z tuleja musiała być odtłuszczona a dźwignię chłopy młotkiem dokręcali a tak raz na kilka dni trzeba było korygować.
-
W zamyśle jest to maszynka stołowa do prac frezarsko- wiertarskich do amatorskiego zastosowania, jeśli okaże się że głowicą fi 80 da się frezować z max wiórem 0,5 to też będę zadowolony, póki co zrobiłem próby sztywności korpusu za pomocą rury 1,5m długości, mojego kolegi i czujnika zegarowego, owe próby wyszły bardzo obiecująco.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Zależy co chcesz frezować jeżeli stal to oryginalny silnik ma problemy z mocą przy wiertle fi 20 na raz. W jaki sposób zamocujesz stożek ? Płetwa na pewno przy frezowaniu puścirc36 pisze:W zamyśle jest to maszynka stołowa do prac frezarsko- wiertarskich do amatorskiego zastosowania, jeśli okaże się że głowicą fi 80 da się frezować z max wiórem 0,5 to też będę zadowolony,
„Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych.”
- Ernest Hemingway
- Ernest Hemingway
-
grzes_rupinski1 pisze:Zależy co chcesz frezować jeżeli stal to oryginalny silnik ma problemy z mocą przy wiertle fi 20 na raz
Inne są opory skrawania przy wierceniu a inne przy frezowaniu, moją chińską tokarką frezuje głowicą fi 80 i jakoś mocy nie brakuje, poza tym nie wiem jak w innych WS 15, ale w mojej jest silnik 1400rpm/08kw.

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Zgadza się choć główny problem wynika z wysokich najniższych obrotów ws15 ma na 1biegu 450obr/min bo przeznaczenie tej wiertarki to wiercenie małymi wiertłami, pamiętam jak w szkole wierciliśmy płytki drukowane wiertłem 0,8mm na 4 biegu trochę śmierdziało gumą bo napinacz miał chyba z 15000 obr/mingrzes_rupinski1 pisze: Zależy co chcesz frezować jeżeli stal to oryginalny silnik ma problemy z mocą przy wiertle fi 20 na raz.