Kupno super wrzeciona za super kasę nie jest sztuką (podobnie jak większość ludzi nie wygrałem wczoraj w totka

Ja z kolegą natomiast chcemy stworzyć możliwie niedrogą, technicznie poprawną (tzn najlepszą na jaką będzie nas stać) konstrukcję, ale z braku doświadczenia i wiedzy co do niektórych zagadnień przywiało nas na to forum. Gdybyśmy nie rozumieli tolerancji, to podobnie jak w wielu konstrukcjach, które można znaleźć w internecie opartych o użycie przedłużki pod końcówki ER, włożylibyśmy te łożyska bezpośrednio na wałek i cieszylibyśmy się tym, że się kręci, olewając to, że mamy luz montażowy. Spojrzenie na tolerancje, których przecież chyba nie rozumiemy skłoniło nas do znalezienia lepszego rozwiązania - gdybyśmy znali wszystkie za i przeciw każdego możliwego, to nie pytalibyśmy się głupio, tylko sami zdecydowali bez korzystanie z idei forum stworzonego po to, żeby mniej doświadczeni podpytali tych bardziej doświadczonych. Może i niektóre pytania są aż do bólu trywialne dla tych, którzy mają do czynienia z produkcją na co dzień, ale dla mnie osobiście nie i stąd drążenie takich szczególików. Jeśli w czymś nie mam racji to mnie poprawcie.