Kolejna metalowa konstrukcja własna od zera

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

skrzat
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 887
Rejestracja: 02 maja 2007, 20:55
Lokalizacja: inąd

#51

Post napisał: skrzat » 16 lis 2013, 21:17

Dudi1203 pisze:a nie chinolami.
Hiwin to przecież też azjatycki wyrób :roll:


Choć nie jestem detektywem, zawsze znajdę budkę z piwem!

Tagi:


Raven
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 681
Rejestracja: 24 paź 2011, 11:54
Lokalizacja: Warszawa

#52

Post napisał: Raven » 16 lis 2013, 23:26

Ale za miskę ryżu pełnoziarnistego ;) albo dwie zwykłego... więc lepszy... :razz:


Autor tematu
MagisterPW
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 23
Posty: 23
Rejestracja: 18 mar 2012, 16:43
Lokalizacja: Warszawa

#53

Post napisał: MagisterPW » 17 lis 2013, 00:34

Wiem, że wiele osób robi tu maszyny w domowym warsztacie i ok, ale ja wyszedłem z założenie, że skoro mam wydać na konstrukcję kilka tysięcy, to dołożenie kilku stówek za obróbkę nie gra aż takiej roli dlatego, odnosząc się do wypowiedzi Zienka - będę zlecał koledze, który ma warsztat.
Tak generalnie to jakich problemów można się spodziewać po chinolach robionych przez pracowników opłacanych tym gorszym ryżem? Cena zaproponowanego przez Dudi1203 zestawu wynosi 540 PLN za śrubę i nakrętkę + obróbka, czyli ostrożnie liczą 200PLN więcej niż chinol za zarobioną śrubą pochodzący z tego samego sklepu. Co się za tą dodatkową kasę dostaje? Trwałość? Dokładność (o ile lepszą?)?


Dudi1203
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1350
Rejestracja: 07 sty 2009, 18:42
Lokalizacja: Pabianice

#54

Post napisał: Dudi1203 » 17 lis 2013, 01:21

MagisterPW pisze:Tak generalnie to jakich problemów można się spodziewać po chinolach robionych przez pracowników opłacanych tym gorszym ryżem?
2 setki nawrotnego i loteria w spasowywaniu nakrętek ze srubami. W większości przypadków sie udaje, ale mialem jedną zupełnie "bezluzową". Na tyle bezluzową, ze dwa przejazdy po metrowej srubie i nakrętka była gorąca, a wkrętarka ledwo dawała rade kręcić śrubą. 180zł w plecy. Na dodatek położenie otworów montażowych jest loterią, u mnie dla przykładu przy jednym położeniu nakrętki wszystkie śruby wchodziły, a jak obróciłem o 180 stopni to pasowały dwie.
Jesli chodzi o Hiwina to osobiście moge wypowiadać sie tylko na podstawie szyn i wózków, ktore sa ok, żadnych problemów nie było.
A co do kasy, jak sie z nimi potargujesz to 10% urwiesz z ceny, praktykowane, praktycznie zawsze tyle dali. Na zbiorczym zamowieniu czesci to juz znaczące pieniądze, wiec warto tego jednego maila skrobnąć


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 13961
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

#55

Post napisał: kamar » 17 lis 2013, 07:30

Dudi1203 pisze:. W większości przypadków sie udaje,
Zgadza sie , ale tylko jak kupujesz razem z jednej dostawy. Dokupienie nakrętki do śruby po roku czy dwóch i spasowanie, to już cud a nie szczęście :) Hiwin to nie ekstraliga ale już wymienialny.
Gdyby jeszcze ( z wózków luzem) kulki nie wypadały, to byłoby nieżle.
:)


Skrzydlaty
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 610
Rejestracja: 22 lis 2006, 15:41
Lokalizacja: Bochnia/Kraków

#56

Post napisał: Skrzydlaty » 17 lis 2013, 09:47

Dudi1203 pisze:http://allegro.pl/sruba-kulowa-hiwin-gw ... 46474.html
http://allegro.pl/hiwin-nakretka-pojedy ... 46468.html
a tak w ogole to przeglądając ostatnio oferte p o l t e c h u wprowadzili oni w niezłym pieniądzu śruby i nakrętki hiwina. Zdecydowanie zainteresowałbym się tą ofertą a nie chinolami.
I dalej są za profesjonalnym polskim dystrybutorem. Mówimy o HIWINach. Tak że nie wiem po co takie rzeczy w poltechu kupowac jak można gdzie indziej (i taniej) nie bojąc się ze śruba przy przekładaniu przez siatkę :lol: się obtłucze.


G3d
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 306
Rejestracja: 02 sty 2009, 18:07
Lokalizacja: Warszawa

#57

Post napisał: G3d » 17 lis 2013, 10:45

Magistrze, a to narazie tylko teoretyczne zalozenia, czy juz masz miejsce gdzie to wyzarzysz i ofrezujesz?
Bo ja np. mam problem ze znalezieniem wykonawcy...


Autor tematu
MagisterPW
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 23
Posty: 23
Rejestracja: 18 mar 2012, 16:43
Lokalizacja: Warszawa

#58

Post napisał: MagisterPW » 17 lis 2013, 12:30

Na razie to teoria, krok po kroku buduję sobie model w Catii poprzedzony małym studium tego jak to powinno wyglądać, teraz jestem właśnie na etapie doboru śrub napędowych i dlatego ostatnio poruszyłem ten temat.
Spawanie nie powinno być problemem, to tylko kwestia ceny, może nawet uda się wykombinować coś we własnym zakresie. Frezowanie zrobię u kolegi. Wszystkie części są gabarytowo dostosowane do jego frezarki, przez co będę miał nieco nietypowo rozwiązaną ramę, bo będzie szersza niż rama. Jeszcze się zastanawiam czy nie da się jej przerobić na skręcaną z 3 części, bo chwilowo mam 4.
Wyżarzanie....no jeszcze nie wiem gdzie je zrobię, ale widziałem kilka projektów, gdzie było wykonane więc na pewno da się coś znaleźć.

[ Dodano: 2013-11-17, 14:49 ]
G3d - jeśli chodzi o wyżarzanie to tu się toczy ciekawa dyskusja:
https://www.cnc.info.pl/topics60/raptor ... t51595.htm

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”