Praca dyplomowa Frezarka 500mmx400mm pole robocze

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 08 gru 2006, 20:32

diabeł tkwi w szczegółach, wszak wszystkie obrabiarki jakoś do siebie podobne, zaproponowałem prosty projekt, nikomu na siłę podobac się nie musi, wszak te moje pseudoprojekty zawędrowały już za ocean ... opinie dzikusa potraktujmy odpowiedzią - pokaż swoje super maszynki, rysunki itd. ocenimy, posmiejemy się itd

https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Tagi:

fenix3627
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: fenix3627 » 08 gru 2006, 22:01

W Olsztynie jest firma http://www.zarna.pl/ mają lasery i inne bajery, można u nich zamówić elementy wykonane według własnego projektu, robią ze swojego materiału ale można też własny dostarczyć, zajrzyj też do http://www.soctech.go3.pl/kontakt.html mają trochę aluminium i kwasówki.

Awatar użytkownika

DZIKUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: DZIKUS » 08 gru 2006, 23:02

bartuss1 pisze:diabeł tkwi w szczegółach, wszak wszystkie obrabiarki jakoś do siebie podobne, zaproponowałem prosty projekt, nikomu na siłę podobac się nie musi, wszak te moje pseudoprojekty zawędrowały już za ocean
co tylko potwierdza czesto spotykane opinie na temat miernej wydolnosci intelektualnej amerykanow

bartuss1 pisze: ... opinie dzikusa potraktujmy odpowiedzią - pokaż swoje super maszynki, rysunki itd. ocenimy, posmiejemy się itd
moj drogi, jak cos zrobie to pokaze, w przeciwienstwie do ciebie nie mam zamiaru na swojej stronie umieszczac dzialu "zrealizowane projekty"w ktorym zamieszcze zdjecia projektow niezrealizowanych jak np. glosno wysmiana i wyszydzona na naszym forum twoja "ultraprecyzyjna frezarko-grawerka"

p.s. twoje nielatajace samoloty oderwaly sie juz od ziemi?
dla niezorientowanych link ktory podeslal mi jeden z moderatorow naszego forum. obaj malo nie zginelismy ze smeichu komentujac zawartosc tejze strony.
http://www.samolotamatorski.kkozle.pl/
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu

pioks
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)

Maszyna CNC jako dyplom

Post napisał: pioks » 09 gru 2006, 00:02

Mam identyczne zadanie - dyplom stopnia mgr - nie tyle muszę zrobić maszynę, co mam zaprojektować urządzenie pod względem dynamiki i użycia komuterowych metod wspomagających projektowanie... Jestem w dość zaawansowanym stadium - ale praca jest narazie czysto teoretyczna. - Obiecałem, że wystawię na forum pewien dokument który pozwoli nam bardziej świadomie dobierać napędy i wybierać rodzaj konstrukcji. Chciałbym abyśmy wszyscy (no, może bez jednego "speca" z Kędzierzyna-Koźle) podyskutowali sobie na ten temat....

:: Moim zdaniem ::
Co do tego przeklętego aluminium które tak wszyscy namiętnie chcą stosować w swoich konstrukcjach.
Bardzo dużo mówi się tu o sztywności konstrukcji - sztywność rozumiana jako odkształcenie zależne od naprężenia, będącego najczęściej wynikiem działania siły, zależne jest praktycznie od dwóch czynników:
Sprężystości podłużnej (odkształcalności liniowej) znanej bardziej jako moduł Younga E
- dla stali równego średnio ~207 GPa, a dla aluminium i jego stopów ~69 GPa
Momentu bezwładności I figury płaskiej, będącej przekrojem zginanego profilu.

Iloczyn I*E nazywamy sztywnością na zginanie.

Wartość strzałki ugięcia zależy od w/w iloczynu znajdującego się zawsze w mianowniku - czyli im ten mianownik jest większy tym odkształcenie jest mniejsze. A będzie on większy wówczas gdy będziemy stosować odpowiedni profil albo odpowiedni materiał.
Ważnym jest fakt, że ani różne odmiany aluminium, ani też różne odmiany stali (nie zależnie czy hartowane czy też robione z nimi cokolwiek) nie zmieniają swojej własności jaką jest moduł Younga o wartość do 2%.

Tak więc na sztywne konstrukcje moi miluśińscy STAL !!!
Ostatnio zmieniony 10 gru 2006, 17:51 przez pioks, łącznie zmieniany 2 razy.
Piotr K.

Awatar użytkownika

Wodzu
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: Wodzu » 09 gru 2006, 00:30

Hm, mowimy o sztywnej obrabiarce ale jest jeszcze jeden aspekt ktory musi spelni maszyna robiaca inne maszyny, jest to slowo znienawidzone przez uzytkownikow tego forum: "DOKŁADNOŚĆ". Ale nie tylko dokladnosc rozumiana jako "trzymanie wymiaru ale jeszcze do tego chropowatosci powierzchni, rownoleglosci, prostopadlosci i innych odchylek nieliniowych.
Skupmy sie moze jeszcze nad druga najmniej porzadanym elementem: drganiami maszyny od ktorych zalezy chropowatosc powierzchni.
Najprosciej pozbyc sie ich tak:
"Linia brzegowa morza jest niszczona przez fale, a wiec czlowiek cwany gosc powbijal pale aby zlamac fale i odebrac jej energie- wychamowac ja"- i to role odgrywaja wszelkie zebra w maszynach zmniejszaja, fale rozdrabniaja ja (przkladem moga byc zebra umieszczane w lozach tokarek)- ale spawane elementy ze stali nie daja idealnego przejscia fali z jednego osrodak do drugiego- czyli fala nie plynie wzdluz korpusu maszyny tylko jest lamana na tych wszystkich spwach (dwie powierzchnie sie tylko stykaja i sa obspawane dookola) i stada sie biora wszystkie drgania w konstrukcjach spawanych. Profile stalowe sa tez kiepskie bo pomimo ze moga miec duza sztywnosc:
"Wartość strzałki ugięcia zależy od w/w iloczynu znajdującego się zawsze w mianowniku - czyli im ten mianownik jest większy tym odkształcenie jest mniejsze. A będzie on większy wówczas gdy będziemy stosować odpowiedni profil albo odpowiedni materiał", to przyleganie- tylko przyleganie powierzchni obspawanych jest nie na miejscu. Mało tego stal sama w sobie nie jest dobrym "tłumikiem" drgań, i nie bardzo nadaje sie do odlewnania. A wiec chcac rozwijac ten post musimy z gory zalozyc ze idealem konstrukcji korpusu obrabiarki jes odlew zeliwny odpowiedni wyprofilowany.
Żeliwo jest juz dobrym tłumikiem i jest idealem na nasz korpus- ramę.
Fala biegnie wowczas nie przerwanie w osrodku- ale rozdrobniona przez nasze zeberka (hm lato Grill :mrgreen: ) prosto do podstawy nie przenoszac zadnych nieporzadanych Drgań na układ OUPN. Innym słowy co mnie pan tam obchodzi ze trzesie sie panu kawa na biurku dobrze ze mi sie nie trzesie stół obrabiarki.
Mowimy o dużych siłach ok. ale mowmy tez o tych malych nie widocznych ale odczuwalnych.

[ Dodano: 2006-12-09, 00:47 ]
Po prostu zeliwo jest mniej sprezyste i lepiej sie nadaje do korpusow- a stal coz moze na sprezyny.

[ Dodano: 2006-12-09, 01:03 ]
Kolega pojawialy sie dragania śruby przy pewnych wartociach prędkości obrotowych a więc dochodziło do rezonansu a więc do nakładania się drgan pochodzacych od silnika i drgan wlasnych sruby napedowj. Taki maly trik robimy wielkie oprawy do tej sruby najlepiej zeliwne ale tak aby przylegaly jak najwieksza powierzchnia do naszej ramy- idealem jest naciagniecie śruby ale nie za mocno tak aby nie gralo nam jak w gitarze.
Prawda leży pośrodku -Arystoteles.Może dlatego wszystkim zawadza -Wodzu.

ERNEST KUCZEK
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: ERNEST KUCZEK » 09 gru 2006, 01:30

jesli mowa o tlumieniu drgan przez rozne rodzaje materialow zapraszam do
https://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2265
na pierwszej stronie zamiescilem fotke z wykresami tlumienia drgan przez aluminium, stal , zeliwo i odlewy epoksydowe.
POZDRAWIAM

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: upadły_mnich » 09 gru 2006, 10:55

pioks pisze:Co do tego przeklętego aluminium które tak wszyscy namiętnie chcą stosować w swoich konstrukcjach.
i pewnie dalej będą stosować mimo tej argumentacji :wink:
pioks pisze:Tak więc na sztywne konstrukcje moi miluśińscy STAL !!!
znamy to ale na wybór materiału (przez amatorów) mają też wpływ inne cechy materiałów choćby dostępność, łatwość obróbki itp
robię sobie amatorską tokarkę cnc do spławików wędkarskich i dlaczego mam stosować stal?
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej

pioks

Post napisał: pioks » 09 gru 2006, 19:15

upadły_mnich pisze: robię sobie amatorską tokarkę cnc do spławików wędkarskich i dlaczego mam stosować stal?
Chcociażby dlatego ze jest tańsza... No i dlatego o czym pisałem powyżej.

Co do sztywności i częstości drgań własnych - zależą od E, masy i tłumienia - od tego ostatniego najmniej. Dość ciężko jest nie używając MES'a wyznaczyć te częstotliwości, ale wiemy że wraz ze wzrostem sztywności wzrasta częstotliwość drgań własnych. Im materiał jest sztywniejszy tym harmoniczne czestotliwości własne będą miały większą wartość.
Wartości częstotliwości drgań własnych bezpośrednio związane są z wartościami własnymi i wektorami własnymi macierzy sztywności i macierzy bezwładności.
Jak głoszą pozycje literaturowe na ten temat tłumienie ma niewielki wpływ na wartości częstotliwości drgań własnych i w obliczeniach się je pomija.

Co do żeliwa - polecam sferoidalne - z wydzieleniami węgla w postaci kulkowego grafitu - bardzo dobrze tłumi drgania.

A wy koleżkowcy drodzy nie traktujcie moich postów jako atak na siebie, i nic wam nie zrobie jak sobie będziecie robić maszyny z aluminium ;)

A poza tym załączyłem załącznik w poście i wolałbym żebyśmy sobie o nim pogadali - może któremuś z Was przyjdzie do głowy to co mi nie przyszło. Tylko prosiłbym o krytykę a nie o krytykanctwo.

[ Dodano: 2006-12-09, 22:11 ]
Na temat odlewów z żeliwa - w sumie jest dość sporo odlewni w całym kraju i każdy z pewnością ma gdzieś koło siebie taką odlewnie. Zastanawiam się czy powiodłaby się metoda modelu traconego - tak jak to robili na 'discoevery channel' w programie symulacji walki dwóch dzikich bestii. Tam robili odlewy z aluminium, a model był ze styropianu.
Ostatnio zmieniony 10 gru 2006, 17:50 przez pioks, łącznie zmieniany 2 razy.
Piotr K.

Autor tematu
pablopolska
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5

Post napisał: pablopolska » 10 gru 2006, 17:28

Witam
Powracając do mojego tematu wiec plany sie zmieniły mam dwie konstrukcje do wyboru:
1. Jest to ta pierwsz konstrukcja której zdjecie jest na początku temtu tutaj tylko bym wykonał pare modernizacji aby usztywnić bardziej brame i stół.

2. Konstrukcja na bazie niemieckiej firmy BZT oto zdjecie niżej tylko konstrukcja byłaby zamiast profili alumniowych zrobiona z kształtowników stalowych np.50x50 i tak sie nic nie zmienia ale teraz napotykamy sie na spory problem poniewaz chciałem wykozystać zestaw elektroniki ze sklepu akcesoria.cnc.info.pl sterownik do 1,5A wraz z silnikami tylko ta konstrukcja ma w sobie 4 korkowce teraz pytania:
-Czy jest możliwość podłączenia do tego sterownika jeszcze jednego silnika do osi X tak jak robi ta firma orginalnie
-lub jezeli nie jest to możliwe to bym zastosował przekładnie na paskach ale czy ten silniczek to wytszyma?

Proszę udzielić pare krytyk na ten temat i skończyć stymi bitwami o plany maszyn

Pozdrawiam
Załączniki
148012302.jpg
Konstrukcja nr.2
148012302.jpg (15.79 KiB) Przejrzano 1706 razy

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: upadły_mnich » 10 gru 2006, 18:33

pioks pisze:Chcociażby dlatego ze jest tańsza... No i dlatego o czym pisałem powyżej.
wcale nie jest tańsza stal w tym wypadku bo aluminium kupię drożej ale tylko tyle ile mi potrzeba a ze stalą to muszę duże kawałki kupować. Klocek 40x40x60 PA6 kosztuje mnie 8 zł brutto. O sztywność się nie boję bo obrabianym materiałem jest balsa. Spokojnie obrobię ten klocek na wiertarce w stojaku.
Końcowe koszty wychodzą mi taniej dla aluminium
obróbka stali dla mnie też jest dużo droższa
chętnie posłucham, proszę podać choćby jeden argument za zastosowaniem stali w tokareczce do spławików wykonywanej amatorsko w piwnicy

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”