Alu zabawka z przanaczeniem do grawerowania , frezowania ALU
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 23
- Kontakt:
No i to jest naprawdę dobry pomysł - osłony nie dzwonią aż tak mocno - ale zawsze może być lepiejLeoo pisze:Kolega pociągnie sobie białym barankiem (środek do konserwcji samochodów) zewnętrzną stronę osłon i całość się mocno wyciszy. Taką powłokę można oczywiście malować.

"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein
Albert Einstein
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 8
Wykonczenie bardzo ładne :d
Ale ja wróce jescze do sterowania - z uwagi na to ze jestes jedyna osobą która chyba narazie zamontowała sterowniki abrah w sowoje konstrukcji. Mam kilka pytan:
1.czy krancówki zostały podłaczone przez sterowniki - istnieje taka mozliwość- ale nie wiem jak to sie ma ze słusznością? Ja podłaczyłem 2 limity na każda oś + home - dziala dość dobrze.(ale niestety predej czy pozniej cos pójdzie nie tak :d - wada jest ze jezeli np. jedna os jest na krańcówce to pozostałe juz nie działaja- zdazyło mi sie tak ze os z załczyla krancówke a x ja przejechała i ..zatrzymała sie na konstrukcji.;/ ) genralnie cały czas wszelie prace i testy robie na predkosci okolo 30% .. bo przy 100% ( okolo 10 m/min) to jest naprawde niebezpiecznie - i mówie to z pełna powaga - niechcacy przypadkiem raz nacisnąlem nie ten przyciisk i ze tak powiem .. czujnik zegarowy zmienił sie niedo poznania ;/
2.czy kolega połaczył sterowniki tak ze jeden dostanie jakis błąd inne tez sie wyłączą ? ( sły do tego złacze enable itp.) chciałem tak zrobic ale do konca nie jestem pewien jak to podłaczyc zeby nic nie poszło z dymem.
3.jak narazie nie widze wyłacznika awaryjnego - tzn mam dylemat czy go podłaczyc bezposrednio do driverów tak ze wyłaczy sie koncówka mocy , czy moze do komputera ( nie mam co do tego jakos przekonania - zdarzyło mi sie ze koputermi sie zawiesil i generalnie nie dalo sie tego zatrzymac inaczej jak odłaczyc zasilanie)
4. zdecydowalem sie na zakup SS - ale chciałem sie doradzic czy połaczenia wyjsciowe z SS ida u kolegi bezpośrednio do podzespołow? czy do płyty głównej a pózniej dopiero sterowniki itp?
5. osłony bardzo ładne ... pytanie tylko czy konstrukcja jest przewidziana do pracy z chłodziwiem ?
...a moze byłby szansa na zdjęcie z szafy sterowniczej ?? ... :->
pozdrawiam ...
P.S. i jak tak patrze to chyba niedługo tez pokaze moja maszynke swiatu :p
Ale ja wróce jescze do sterowania - z uwagi na to ze jestes jedyna osobą która chyba narazie zamontowała sterowniki abrah w sowoje konstrukcji. Mam kilka pytan:
1.czy krancówki zostały podłaczone przez sterowniki - istnieje taka mozliwość- ale nie wiem jak to sie ma ze słusznością? Ja podłaczyłem 2 limity na każda oś + home - dziala dość dobrze.(ale niestety predej czy pozniej cos pójdzie nie tak :d - wada jest ze jezeli np. jedna os jest na krańcówce to pozostałe juz nie działaja- zdazyło mi sie tak ze os z załczyla krancówke a x ja przejechała i ..zatrzymała sie na konstrukcji.;/ ) genralnie cały czas wszelie prace i testy robie na predkosci okolo 30% .. bo przy 100% ( okolo 10 m/min) to jest naprawde niebezpiecznie - i mówie to z pełna powaga - niechcacy przypadkiem raz nacisnąlem nie ten przyciisk i ze tak powiem .. czujnik zegarowy zmienił sie niedo poznania ;/
2.czy kolega połaczył sterowniki tak ze jeden dostanie jakis błąd inne tez sie wyłączą ? ( sły do tego złacze enable itp.) chciałem tak zrobic ale do konca nie jestem pewien jak to podłaczyc zeby nic nie poszło z dymem.
3.jak narazie nie widze wyłacznika awaryjnego - tzn mam dylemat czy go podłaczyc bezposrednio do driverów tak ze wyłaczy sie koncówka mocy , czy moze do komputera ( nie mam co do tego jakos przekonania - zdarzyło mi sie ze koputermi sie zawiesil i generalnie nie dalo sie tego zatrzymac inaczej jak odłaczyc zasilanie)
4. zdecydowalem sie na zakup SS - ale chciałem sie doradzic czy połaczenia wyjsciowe z SS ida u kolegi bezpośrednio do podzespołow? czy do płyty głównej a pózniej dopiero sterowniki itp?
5. osłony bardzo ładne ... pytanie tylko czy konstrukcja jest przewidziana do pracy z chłodziwiem ?
...a moze byłby szansa na zdjęcie z szafy sterowniczej ?? ... :->
pozdrawiam ...
P.S. i jak tak patrze to chyba niedługo tez pokaze moja maszynke swiatu :p
-
- Kontakt:
Ma to jedno bardzo wielkie uzasadnienie - dokładność bazowania jest nieporównywalnie większa niż na nawet najlepszej krańcówce - gdyż maszyna bazuje się na sygnale INDEX z enkodera.b_j pisze:1.czy krancówki zostały podłaczone przez sterowniki - istnieje taka mozliwość- ale nie wiem jak to sie ma ze słusznością?
Należy pamiętać tylko o 1 bardzo ważnej kwestii - z drivera wychodzi sygnał 24V !! - czyli podłączenie prosto pod SS spowoduje dymną sygnalizacje błędu

2.czy kolega połaczył sterowniki tak ze jeden dostanie jakis błąd inne tez sie wyłączą ?
Nie - ale myślę że tak to podłącze - będzie bezpieczniej
Wyłącznika nie ma gdyż mam podobny dylemat - ale ostatecznie dam 1 wyłącznik z 2 parami styków - jedne dadzą sygnał do macha , a 2 rozłączą zasilanie HV do driverów , oraz do wrzeciona - wydaje mi się iż będzie to w miarę najbezpieczniejsze wyjście .b_j pisze:3.jak narazie nie widze wyłacznika awaryjnego - tzn mam dylemat czy go podłaczyc bezposrednio do driverów tak ze wyłaczy sie koncówka mocy , czy moze do komputera
Ale na ten temat to wysłuchał bym jeszcze może uwag kolegów.
SS nie ma optoizolacji - tak więc można bezpośrednio ale jest ryzyko.b_j pisze:4. zdecydowalem sie na zakup SS - ale chciałem sie doradzic czy połaczenia wyjsciowe z SS ida u kolegi bezpośrednio do podzespołow?
Ja zastosowałem płytę SSK-MB02 od sponsora - i spisuje się znakomicie.
Tak - ale z chłodzeniem poprzez nadmuch sprężonego powietrza , mgłę olejową , oraz dodatkowo będzie odciąg wiórów - wszystko zależy od obrabianego materiału.5. osłony bardzo ładne ... pytanie tylko czy konstrukcja jest przewidziana do pracy z chłodziwiem ?
Hmm - czemu nieb_j pisze:...a moze byłby szansa na zdjęcie z szafy sterowniczej ?? ... :->

- Załączniki
-
- IMG_0242.JPG (161.51 KiB) Przejrzano 426 razy
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein
Albert Einstein
-
- Kontakt:
Całość tworzy w miarę zwartą konstrukcję - dodatkowo wszystkie krawędzie są zagięte w celu usztywnienia - tak więc nie gra jakoś specjalnie.Czy osłony nie będą grać?
Ogólnie wiadomo coś słychać szczególnie jak wpadnie w rezonans , ale to i tak nic w porównaniu z plusami jakie mają same osłony.
Po próbach frezowania bez osłon wióry były wszędzie w promieniu 3m , a z praktycznie 100% znalazło się w szufladce.
Albert Einstein
Albert Einstein
-
- Kontakt:
To wszystko pokaże praktyka - jak już maszyna będzie w 100% gotowa i zacznę coś poważniejszego na niej wykonywać - okaże się czy będzie konieczne wygłuszanie osłon , czy może same dźwięki od frezowania zagłuszą wszystko inneJaszuk88 pisze:Może wnętrze wykleić gumą.

Jak na razie okazało się iż muszę wymienić enkoder w osi X - niestety obecny "myli się" - tzn jest rozbieżność między ilością impulsów którą dać powinien , a którą daje , a skutkuje to tym iż na każdym przejeździe w tej osi wymiar jest o 5 setek na plus - czyli po 100 przejazdach mamy już 5mm różnicy

Ale tak to bywa jak enkoder nie jest pierwszej nowości

Albert Einstein
Albert Einstein
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Nic nadzwyczajnego:paulg pisze:na każdym przejeździe w tej osi wymiar jest o 5 setek na plus - czyli po 100 przejazdach mamy już 5mm różnicy
https://www.cnc.info.pl/topics12/proble ... t11961.htm
Proponuję wgrać Mach2 i sprawdzić.
Enkoder prawdopodobnie jest dobry. Ewidentnie sygnał STEP pojawia się za wcześnie po zmianie kierunku. W osiach poziomych maszyny nie ma to wpływu. W osi Z jest ciężkie wrzeciono i ruch do góry "startuje" dłużej. Możliwe, że zmniejszenie nachylenia rampy silnika naprawi problem ale ucierpi czas obróbki.
Najlepiej sprawdzić to oscyloskopem z pamięcią.
Wypatrzyłem jeszcze jedną niepokojącą rzecz na fotce szafy.
Kable enkoderów kończą się wtyczkami, później jest taśma-przejściówka (na oko z 15cm) i dopiero wejście w sterze. Proponuję skrócić taśmę do minimum, jakieś 2cm wystarczy.