Chciałbym zrobić frezarkę cnc 1000x500x250

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

paulg
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: paulg » 21 sty 2008, 11:49

Witam.
Najlepszym - ale kosztownym rozwiązaniem są prowadnice liniowe prostokątne np Rexroth-a
Wtedy mamy rozwiązane - sztywność , luzy , zużywanie się itp - oczywiście jedno ALE - te prowadnice muszą być przykręcone do naprawdę solidnej konstrukcji :mrgreen:
Jako śrubki - (skoro kolega chce obrabiać stal to mniemam iz z dużą dokładnością) - najlepsze kulowe lub ewentualnie trapezowe - ale zawsze trzeba mechanizmy kasowania luzu itp robić.
Wrzeciono do obróbki stali - no czym mocniejsze tym lepiej
Moc ok 2kW i obroty znamionowe na poziomie 7tys to moim zdaniem takie minimum :wink:
Podsumowując - do metali "lekkich" , plastiku , drewna itp to nie aż taki kłopot zrobić "coś z niczego" - ale jak już o stal chodzi - to bez poważnych kosztów się nie obejdzie :wink:
Pozdrawiam

"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein

Tagi:

Radek27
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)

Post napisał: Radek27 » 21 sty 2008, 11:59

A jaki kolega przewiduje budzet bo o to jeszcze chyba nikt nie zapytal?:)
Zeby zrobic ploter do stali o takim polu roboczym trzeba posiadac niezla kupke pieniedzy i napewno nie jest to 2 ani 5 tys PLN:) Taniej moze wyjsc jedynie wtedy gdy ma sie wtyki u sasiada, ktory pracuje w narzedziowni i po godzinach (tudziez w trakcie:) jest nam w stanie podorabiac poszczegolne podzespoly.
Proponuje sobie na szybko policzyc koszt silnikow, pozadnego sterownika, wrzeciona (jezeli Elte i obrobka stali to kazdy Ci powie, ze 0.8kw to zabawka), srub trapezowych z nakretkami, lozysk, kilku metrów profili + dodac do tego robocizne i pomnozyc wszystko razy 2:) Wtedy wychodzi przyblizony koszt zbudowania takiego urzadzenia.
Walki MUSZA byc podparte, wystarcza fi20mm ale bez podparcia nie ma wogole o czym gadac.
Z jakich profili spawac rame - z grubych...:) Przy takim polu roboczym scianka powiedzmy 3mm to napewno za malo biorac pod uwage ze trzeba to wszystko ofrezowac i ewentualnie zrobic wpusty pod podpory a masa tez ma duze znaczenie.
Mozna zrobic frezarke do zabawy w stali, gdzie nie bedziesz zwracal uwagi na dokladnosci,ugiecia i zadowoli Cie jedynie to ze dziala...W tej sytuacji moze wyjsc taniej ale nic na tym nie bedziesz mogl zarobic.
"Nie ukrywam że się rozczarowałem ostatnimi postami"- lepiej sie rozczarowac teraz niz po pierwszym uruchomieniu i wydaniu kupy szmalu!:)))
Najlepiej podejdz do tego na luzie bez duzych oczekiwan i zrob sobie cos do drewna,plexi i co najwyzej alu...Stal jest bardzo wymagajaca jezeli chodzi o takie amatorskie konstrukcje.

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 21 sty 2008, 13:15

Mając już podstawową wiedzę na temat budowy okazuję się że głównym problemem staję się zasobność portfela a wtedy szuka się kompromisu i tak można powiedzieć że aby zrobić porządną konstrukcję a potem uzbroić to bez odpowiedniej gotówki nie wyjdzie nic dobrego no chyba że chcemy się rozczarować biorąc pod uwagę spore pole pracy..
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Awatar użytkownika

Autor tematu
quarkq
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 14

Post napisał: quarkq » 21 sty 2008, 13:41

Macie rację, nie ma sensu robić maszyny do frezowania stali.... jeżeli nie da się jej frezować z zachowaniem wymiarów.
Muszę poprzestać na frezarce do drewna i mdf.
Chciałem się przekonać czy potrafie coś takiego wykonać ale ogrom pracy i kosztów przy frezarce do stali mnie przerasta. Odłoże ten plan na jakiś czas.
A jaki kolega przewiduje budzet bo o to jeszcze chyba nikt nie zapytal?:)

Myśle że 1500 jestem w stanie przeznaczyć.
Ostatnio zmieniony 26 sty 2008, 13:12 przez quarkq, łącznie zmieniany 1 raz.
operatorcnc (Heidenhain, Acramatic 2100)

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 21 sty 2008, 13:58

quarkq pisze:Myśle że 1500 jestem w stanie przeznaczyć.
No to wszystko jasne ;)
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

ARGUS
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: ARGUS » 21 sty 2008, 15:17

quarkq pisze:Myśle że 1500 jestem w stanie przeznaczyć.
No to na sterownik z mikrokrokiem pieniążki już masz
a gdzie reszta ?

Proponuję jeszcze raz przejzyj forum i na pewno znajdziesz coś do swoich potrzeb

Mozesz kupić na Allegro gotowe projekty maszyn
i masz wiekszość dylematów rozwiązana

ale za maszynkę do stali 1500 zł to jakbys nie kombinował to nawet podzespołów nie kupisz
Przy takiej inwestycji to jest strasznie mało pieniędzy

Pozdrawiam

Radek27

Post napisał: Radek27 » 21 sty 2008, 16:28

Gdzie znajde tabele z posuwami i parametrami obrobki pdf...?;) JOKE, ale musialem to napisac hehe.

Co do 1500zł hmmmm...popatrz do mojej galerii, nie sadze zebys byl w stanie zrobic nawet tak prosta, drewniana konstrukcje mieszczac sie w tej kwocie. Chyba, ze zrezygnujesz z walkow na rzecz prowadnic szufladowych, zastosujesz sruby metryczne zamiast trapezowych i dasz silniki 0.5Nm z drukarek. Tyle, ze wtedy nawet w drewnie to pojdzie mizernie a o dokladnosci nie ma co mowic. Wiem, "life is brutal" ale probuj bo to naprawde super zabawa, wymaga myslenia i napewno nikomu na zle nie wyjdzie, jedynie portfelowi!:)))

Awatar użytkownika

Autor tematu
quarkq

Post napisał: quarkq » 26 sty 2008, 12:52

Zacząłem budowę czegoś za 1500, oto zdjęcia początków:
reszta w miarę postępów.

Pozdrawiam Paweł
Załączniki
elementy_osi_z.JPG
elementy_osi_z.JPG (32.93 KiB) Przejrzano 350 razy
obudowy_pod_łożyska_ślizgowe.JPG
obudowy_pod_łożyska_ślizgowe.JPG (19.65 KiB) Przejrzano 342 razy

ARGUS
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: ARGUS » 26 sty 2008, 17:42

Początek obiecujący
pochwal sie w miarę postępu prac
Te elementy ze zdjęć to aluminium ?

Awatar użytkownika

Autor tematu
quarkq

Post napisał: quarkq » 26 sty 2008, 23:21

Te elementy ze zdjęć to aluminium ?
Tak to jest aluminium, jakieś konstrukcyjne bo super się go obrabia, twarde jest.
A podstawę mam zamiar zrobić ze sklejki 100mm, co wy na to?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”