obrobka drewna narzędziami przeznaczonymi do stali...

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce drewna i materiałów drewnopochodnych ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
bodson
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

obrobka drewna narzędziami przeznaczonymi do stali...

Post napisał: bodson » 10 lut 2011, 09:28

Witam, potrzebuje obrobić kawałek drewna na maszynie CNC typowo do obróbki stali. Maszyna ma max obroty 7000obr/min i posuw 10000mm/min, chodzi mi o optymalne parametry tak zeby nie przypalić drewna a pow była gładka ewentualnie do ręcznego dopieszczenia. Do dyspozycji mam narzędzia monolityczne z weglika i hss, oraz głowiczki na płytki o różnych promieniach. Nie chce wchodzić w kupno narzędzi przeznaczonych do obrobki drewna gdyż do wykonania mam tylko jedną sztukę... więc postanowiłem ze się przemęczę tym co mam. Zdjęcie obrabianego el znajduje sie w załączniku. Liczę na uwagi bardziej doświadczonych kolegów. Z góry dziękuje i pozdrawiam
Bodson
Załączniki
obr [320x200].JPG
foto - element do obr
obr [320x200].JPG (9.5 KiB) Przejrzano 1963 razy

Tagi:

limek
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1

Post napisał: limek » 10 lut 2011, 13:20

Zakladam, ze chcesz ten detal wykonac na frezarce 3-osiowej. Ja bym dobral parametry doswiadczalnie, no chyba, ze nie masz na tyle materialu. Znalazlem cos, co moze sie przydac w doborze parametrow wyjsciowych: http://www.ciop.pl/5893.html

Autor tematu
bodson
Posty w temacie: 2

Post napisał: bodson » 11 lut 2011, 15:26

dokładnie tak jak piszesz chodzi o parametry wyjściowe potem będzie się korygowało :) ja tak myślę że będę brał 2mm 7000 obr i 4000 posuw gł40 hsm, Natomast wykańczająca po 0.1mm bo musi być jakaś pow. Parametry te same z tym ze gl 20r1.

massenco
Posty w temacie: 1

Post napisał: massenco » 04 mar 2011, 01:06

Generalnie roznica pomiedzy narzedziami skrawajacymi jest w ilosci ostrzy skrawajacych . Dlatego powinno sie maksymalnie obnizyc obroty nawet ponizej 6000 i w dol ze wzgledu na mozliwe przypalanie drewna. W zaleznosci od drewna ( twarde lub miekkie ). posuw dostosowac do powierzchni i twardosci drewna . Najlepiej zrobic probe na jakims odpadzie .

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka drewna”