Frezarka CNC do cięcia wygiętego drewna
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Domyślam się, że chodzi koledze o to, że jak fragment nie leży płasko na stole, a utniemy go pionowym frezem, to krawędź nie będzie prostopadła do powierzchni materiału w danym miejscu. Można temu zaradzić tylko przez wprowadzenie dodatkowych stopni swobody (nazywanych zazwyczaj osiami
) - jeżeli materiał jest wygięty w jednej płaszczyźnie (np. walcowo) to wystarczą 4 osie. Jeżeli jest więcej płaszczyzn (kula, stożek, sklepienie kolebkowe, siodło etc) to potrzeba 5 osi.

Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
w pierwszym poście jest napisane że na odcinku 20-25cm jest niewielki łuk (jak niewielki?), bo może zamocować detal tak żeby ten łuk zniknął czyli odwrotnie przykręcić to drewienko jeżeli się da przefrezować i odkręcić drewienko chyba powinno wrócić do kształtu zadanego przed obróbką. Tak mi się wydaje.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 6
Ursus
dokładnie o tym mówię ! z tego co widzę frezarki 5 osiowe kosztują około 240 tyś...więc nie rozwiązują mojego problemu
bartuss1
ciekawie mówisz
może to rozwiązanie będzie tańsze ?
mam coś podobnego,załączam w pdf nie jest to w tym przypadku sinusoida ale podobny elemnt, jak widać jest wygięty.
dokładnie o tym mówię ! z tego co widzę frezarki 5 osiowe kosztują około 240 tyś...więc nie rozwiązują mojego problemu

bartuss1
ciekawie mówisz

mam coś podobnego,załączam w pdf nie jest to w tym przypadku sinusoida ale podobny elemnt, jak widać jest wygięty.
- Załączniki
-
- forma mdf złozona.pdf
- (82.08 KiB) Pobrany 260 razy