Założyłem tutaj temat, ponieważ chciałbym zbudować frezarkę CNC z płyt MDF o grubości 18mm.
Jako prowadnice użyję kulkowych prowadnic do mebli (szuflad). Konstrukcja będzie skręcona śrubami do drewna (prawdopodobnie o dł. 35mm) + klej do drewna i elementy konstrukcji wycięte z MDF'u będą miały specjalne ząbki, które będą się zazębiać z kolejnymi wyciętymi elementami. Ma to na celu wzmocnić konstrukcję. Wszystko będę sam ciął.
Silniki będą 3 szt. oś X, Y i Z - oczywiście krokowe, jakieś MINEBEA 17. Jaką siłę powinny mieć?? Pewnie zależy do czego miałaby mi służyć frezarka - myślę że płytki PCB, drewno i aluminium.
Śruby gwintowane (prawdopodobnie M8) użyję jako elementy, które będą przesuwać stół (Y), wrzeciono (Z), i oś X.
Jako wrzeciono zastosuję a'la dremel z biedro, obroty: 8000 - 33000 obr/min.
Konstrukcja ma mieć ruchomy stół (przód - tył), ruchome wrzeciono (góra - dół, lewo - prawo).
Myślałem trochę nad elektroniką i chyba powinno się nadać Arduino UNO + Shield CNC, albo Arduino Mega + RAMPS 1.4.
Później mogę dodać jakiś projekt wizualizacji 3D, ponieważ na obecną chwilę pracowałem na papierze mm'owym

*Długość: 368mm
*Szerokość: 264mm
*Wysokość (wystająca część z przodu): 60mm
*Stół: 208x208mm, grubość 15mm
PS: Wymiary mogą jeszcze ulec zmianie.
Troszkę wzoruję się na .
Edit: Jakieś sugestie mile widziane.