Super że wszystko mi mówicie, bo faktycznie nie zwróciłem na to uwagi, macie rację!
Nie dostrzegłem wielu istotnych rzeczy, na szczęście mogę liczyć na słowa otuchy od diodas1:)
Szpilka gwintowana jest łożyskowana i nie ma żadnego luzu, zdjęcie:
Brama przesuwana jest po prętach stalowych pełnych fi 10mm, które są przykręcone dość delikatne, ale według mnie wystarczy, gdyż nie ma w tym miejscu takich naprężeń, jedynie brakuje mi jakieś podpory na środku pręta, gdyż pod naciskiem się lekko ugina, zdjęcie:
Jeśli chodzi o wyginanie się płyty mdf razem z płaskownikami, to wydaje mi się, iż wymiana jej z grubości 12mm na 22mm powinno rozwiązać problem:
Trochę prymitywne mocowanie bramy do prętów, ale wszystko ze względu na koszta, ale się sprawdza! zdjęcie:
A tutaj mocowanie bramy do szpilki gwintowanej, zastosowałem mufę M10, gdyż zwykła nakrętka miała zbyt duże luzy i naprężenia (ustawiała się pod kątem i blokowała gwint), zdjęcie:
Proszę o kolejne porady. Czy jest sens zmieniać wałek podpierający bramę z fi10 na grubszy? Czy jest jakieś inne rozwiązanie? Oczywiście jeszcze chcę dospawać kształtowniki trzymającą pozostałe 2 osie tzn:

Czerwonymi liniami zaznaczyłem miejsce na kształtowniki, dla dodatkowej pewności można by było przykręcić trójkątną płytę wiórową z boku.
Mimo pozorów brama jest dość sztywna, prócz uginającej się płyty mdf oraz płaskowników z prętami pod ciężarem około 10kg.
Co o tym myślicie?Coś jeszcze przeoczyłem? Coś zmienić? Coś wzmocnić? Proszę pomóc, nie krytykować.
[ Dodano: 2012-06-10, 20:38 ]
Brama to jest "stół" czy "to pionowe" gdzie znajdują się 2 osie? Bo znajomy inaczej mówi i zgłupiałem.
[ Dodano: 2012-06-10, 20:41 ]
Nie rozumiem co kolega ma na myśli: "śruba poza osią "podpór" bramy."
Brama taka wysoka ze względu na ewentualne możliwości obróbki, np sześcianu (kolumna głośnikowa już sklejona).