Pierwsza na forum maszyna z lignofolu !

Maszyny wykonane z drewna, płyt meblowych itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: skoti » 06 lis 2009, 21:37

Ile kosztuje arkusz tego lignofolu ?

Tagi:

Autor tematu
piwkot
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 20

Post napisał: piwkot » 07 lis 2009, 19:07

termit_tm pisze:tylko że to by nie było szaleństwo tylko wymagane minimum z minimum ogólnie niema o czym mówić skoro wszyscy mówią ze jest źle a ty dalej swoje :)

niektórzy są niereformowalni :wink:
To by bylo szaleństwo drogi kolego, danie 1000 za materiał drewnopochodny... Za ta kasę można kupic sporo aluminium. Według moich wyliczeń za ta kasę co dałem nic lepszego nie dostaniesz. a kolega widział wogole ten lignofol co tak mi jezdzi? Nie mówię ze wszystko jest ok i wszystkie sugestie w miarę możliwości rozważam, ale pewnych rzeczy nie przeskocze.

Za materiał na te maszynę dałem 300 zl

Awatar użytkownika

termit_tm
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 5

Post napisał: termit_tm » 07 lis 2009, 19:23

nawet gdyby to było ze stali to przy takiej konstrukcji sztywne by nie było ... czasami lepiej wydać od razu 1000 zł niż 300 zł i za miesiąc 1000 zł :) bo to 300 zł idzie na śmietnik :sad:

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: skoti » 07 lis 2009, 19:34

Na maszynę dałeś 300zl wiec ile tego było ? Interesuje mnie ile on kosztuje .

Autor tematu
piwkot
Posty w temacie: 20

Post napisał: piwkot » 07 lis 2009, 20:15

skoti pisze:Na maszynę dałeś 300zl wiec ile tego było ? Interesuje mnie ile on kosztuje .
Płyty są w jednym rozmiarze 1000x1500 mm. Płyta grubości 25 mm kosztuje ok. 500 zł. Sprzedawane na kg 9.15 z kg brutto.

ps. jakoś niektórzy potrafią doradzić co i jak , znajdują pewne błędy i mówią jak to można poprawić bez ciągłej krytyki. Jak by wszyscy słuchali co niektórych z tego forum to połowa działających nieźle maszyn w ogóle by nie powstała. Dla niektórych każda konstrukcja która nie jest ze stali, wyżarzanej i frezowanej jest do d....y. Obserwowałem pewien wątek o budowie frezarki z aluminium na prowadnicach rolkowych. Wszyscy mówili na początku, że to kicha i nie ma prawa działać, a potem stawiali oczy ze zdziwienia. Dowodzi to na to, że się da. Tak, że oczekuje i dziękuje jak do tej pory za konstruktywną krytykę, a na próby zdołowania mnie i zniechęcenia nie będę reagował :)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

termit_tm

Post napisał: termit_tm » 07 lis 2009, 23:21

pisałem przecież wyraźnie ze niema zastrzałów a gdzie to chyba nie potrzeba pisać bo to po prostu widać !
nie chce Cie zniechęcić ale zmotywować do zrobienia lepszej maszyny. Może jeśli tak sztywno uparłeś się tej jednej płyty którą kupiłeś to zrób mniejsza maszynę wtedy będzie ona masywniejsza z tej samej ilości materiału no i stabilniejsza przez to ze bardziej zwarta

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: skoti » 08 lis 2009, 00:15

Wystawiłeś projekt na forum po to żeby uniknąć błędów , wiec nie masz się co obrażać ze ludzie Ci je wytykają . Możesz posłuchać rad lub nie ale to Ty za nią zapłacisz , jeśli Cie stać to rób po swojemu lub weź pod uwagę poprawki proponowane przez kolegów .

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 08 lis 2009, 07:50

piwkot pisze:Jak by wszyscy słuchali co niektórych z tego forum to połowa działających nieźle maszyn w ogóle by nie powstała. Dla niektórych każda konstrukcja która nie jest ze stali, wyżarzanej i frezowanej jest do d....y. Obserwowałem pewien wątek o budowie frezarki z aluminium na prowadnicach rolkowych. Wszyscy mówili na początku, że to kicha i nie ma prawa działać, a potem stawiali oczy ze zdziwienia.
Fakt jest taki że zapewne wielu z nas nie ma doświadczenia jeśli chodzi o ten materiał (liglofol) , a przekonanie do konstrukcji wykonanych np: z profili stalowych,spawanych itd.. jest dla wielu nieosiągalne z stąd szuka się rożnych rozwiązań .Powiem ci tylko aby frezarka ,ploter stawiła czoła stawianym zadaniom powinieneś zwrócić uwagę na jego korpus bo będzie jego najsłabszym punktem.

Moim zdaniem jako niedoświadczonego w budowie z tego typu materiału powinieneś spód maszyny a konkretnie tam gdzie leżą wałki połączyć usztywnić względem zewnętrznych płyt tworzących skrzynie.

Czekam na dalszy rozwój budowy oraz wnioski co byś zmienił budując następna maszynę :wink:
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 08 lis 2009, 08:05

Kolego Piwkot - nie słuchaj malkontentów tylko rób! Jak się okaże, że konstrukcja jest zbyt wiotka to ją wzmocnisz. Moim zdaniem sztywność lignofolu gr. 25 mm powinna być przy takiej konstrukcji OK, ale dla zwiększenia poziomu "zadowolenia" współczynnika K (ta taki współczynnik, który zawsze bierze się pod uwagę, jeśli cokolwiek robimy z nadmiarem) dał bym wzmocnienia tu i tam.

Na forum jest wielu "polaków, którzy zawsze zrobią lepiej niż inni polacy". Poprawianie innych taka nasza narodowa przypadłość.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 08 lis 2009, 08:39

Piotr Rakowski pisze:nie słuchaj malkontentów tylko rób! Jak się okaże, że konstrukcja jest zbyt wiotka to ją wzmocnisz. Moim zdaniem sztywność lignofolu gr. 25 mm powinna być przy takiej konstrukcji OK, ale dla zwiększenia poziomu "zadowolenia" współczynnika K (ta taki współczynnik, który zawsze bierze się pod uwagę, jeśli cokolwiek robimy z nadmiarem) dał bym wzmocnienia tu i tam.
To w takim razie po co ten wątek , jaki ma sens ? zawsze można poczytać to co się pisze tutaj a i tak ostateczna decyzja będzie po stronie wykonawcy .
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja drewniana”