Około pół roku temu zakończyłem (prawie) budowę wypalarki plazmowej. Wymiary stołu to 350cm x 220cm a wysokość bramy (prześwit) to 52cm.... No i właśnie tutaj jest problem....
Pierwszym zamiarem było zrobienie maszyny aby można było także nią ciąć w gotowych skrzyniach lecz co się okazało - łatwiej wyciąć a potem pogiąć

Problem pojawia się przy nawrotach tzn drga brama (palnik) i zostawia schodki po każdym nawinięciu w inną stronę i dlatego jak np blachę 1.5mm paliłem z prędkością ok 6500m/min to krawędź jest ładna na prostej (prawie bez szlaki z tyłu) natomiast nie ma szans aby zawróciła w takim tępie... Przy wycinaniu dużych detali problemu nie widać ale gdy zaczynamy ciąć małe elementy - napisy, wzory itp narożniki są średniej jakości i max prędkość to ok 1500mm/min i przy tym szlaki z tyłu że ho ho....
Dodatkowo teraz niestety palnik złapał za poboczny element a stół był troche zlodowaciały przez mrozy i urwało palnik...
Teraz sedno sprawy:
1. Zamierzam obniżyć / przerobić bramę tak aby była duuużo niższa i teraz pytanie ILE ją zrobić nad blachę - myślałem z 10-15cm a do tego jaka konstrukcja jest sztywna i jaki materiał najlepiej na belkę poprzeczną?
2. Skoro palnik uległ destrukcji trzeba zrobić system antyzderzeniowy tak aby palnik mógł się wypiąć oraz chyba od razu go przerobię na prosty (teraz mam A101) a i tak oderwało główkę więc musze wytoczyć nowe mocowanie - tuleję powyżej powyżej tej osłony ceramicznej mocującej dyszę. Jakie systemy antyzderzeniowe są popularne i się sprawdzają.
Poniżej kilka zdjęć i dodam że teraz tej bramy jałowe przejazdy są ustawione na 15000mm/min ale spokojnie wyciąga 22000mm/min więc przy założeniu że obniżymy bramę do minimum to jałowe przejazdy zyskamy do ok 30000mm/min oraz brak drgań palnika i ładniejszą krawędź oraz szybkości wycinania detali.
Silniki napędowe to:
Y- 12.5Nm (jeden silnik - napęd wałkiem na dwie strony)
X- 8.5Nm
Z- 4.5Nm
Proszę o pomoc i doradę kto co ma i jakie są plusy i minusy. Będę wdzięczny