Przerobienie bramy - za wysoka

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.
Awatar użytkownika

karpik74
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 9
Posty: 394
Rejestracja: 27 cze 2015, 16:36
Lokalizacja: kłodzko

#21

Post napisał: karpik74 » 08 sty 2016, 22:35

snajperman-s1 pisze:Karpik - ty masz a=na profilu i łożyskach - piszesz że kicha - dlaczego?
Jako takie rozwiązanie na rolkach nie jest złe. Oś Y opiera się na dwóch wózkach i jest bardzo stabilna i sztywna, gorzej z X. Wózek pomimo podparcia na rolkach z każdej strony, potrafi się przesunąć w osi belki X, szczególnie przy szybkich zwrotach.
Lepsze rozwiązanie dla X to rolki z "wgłębieniem stożkowym" (jak w linku Z) i prowadzenie raczej po wałku, nie po kątowniku.
Też problem to duża ilość łożysk które naprawdę potrafią przenieść drgania na konstrukcję.
Podobne rozwiązanie mam jak w linku

http://www.ebay.com/itm/161468961189



Tagi:


Autor tematu
snajperman-s1
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 18
Posty: 340
Rejestracja: 22 kwie 2010, 10:34
Lokalizacja: Nowy Sącz

#22

Post napisał: snajperman-s1 » 08 sty 2016, 22:41

Jak narazie spodobało mi się rozwiązanie 'stalmasz' bo łatwo zrobić całe osłonięcie osi X z tyłu dwoma blachami jak u Ciebie a na szczelinę 'między' nimi tędy co jeździ cały wózek dać jakieś długowłose szczotki np lub frędzle i byłoby super....

Martwi mnie też niestety jednak znowu spora wysokość bramy... no i znowu chwianie się..... :(

Jak możesz to prześlij mi swoje zdjęcia na priv bo nie można ich zapisać - pobrać a warto by było podglądnąć z dysku.....

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 3537
Rejestracja: 24 gru 2006, 11:54
Lokalizacja: już tylko Mysłowice
Kontakt:

#23

Post napisał: cnccad » 08 sty 2016, 23:17

[/quote]
Jutro przeprowadzę test praktycznie bo nie daje mi spokoju ,niech będzie pewne.[/quote]

I gdzie ty go kolego ten magnes przyłożysz :?: do łuku :?:
ech ...
Pozdrawiam.

Każda praca ma swoją wartość a zaniżanie jej wartości jest brakiem szacunku do pieniędzy i samych siebie.


stalmasz
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 14
Posty: 63
Rejestracja: 21 gru 2015, 20:19
Lokalizacja: krosno

#24

Post napisał: stalmasz » 08 sty 2016, 23:21

snajperman-s1 pisze:Jak narazie spodobało mi się rozwiązanie 'stalmasz' bo łatwo zrobić całe osłonięcie osi X z tyłu dwoma blachami jak u Ciebie a na szczelinę 'między' nimi tędy co jeździ cały wózek dać jakieś długowłose szczotki np lub frędzle i byłoby super....

Martwi mnie też niestety jednak znowu spora wysokość bramy... no i znowu chwianie się..... :(

Jak możesz to prześlij mi swoje zdjęcia na priv bo nie można ich zapisać - pobrać a warto by było podglądnąć z dysku.....
Może wydaje się że wysoka bo maszyna nieduża jutro podam wymiary jakie mam jeśli cię to interesuje


Autor tematu
snajperman-s1
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 18
Posty: 340
Rejestracja: 22 kwie 2010, 10:34
Lokalizacja: Nowy Sącz

#25

Post napisał: snajperman-s1 » 08 sty 2016, 23:38

Bardzo chętnie jeśli tylko dasz radę pomierzyć to i owo to będę wdzięczny. Oraz jakie masz wałki prowadzące i jak ta brama jeździ w osi Y bo schowane to super :)


stalmasz
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 14
Posty: 63
Rejestracja: 21 gru 2015, 20:19
Lokalizacja: krosno

#26

Post napisał: stalmasz » 09 sty 2016, 15:08

cnccad pisze:
Jutro przeprowadzę test praktycznie bo nie daje mi spokoju ,niech będzie pewne.[/quote]

I gdzie ty go kolego ten magnes przyłożysz :?: do łuku :?:
ech ...[/quote]
Cóż moja teoria na temat wpływu mocowania palnika za pomocą magnesu całkowicie upadła
Po przyłożeniu płytki metalowej do magnesu jego oddziaływanie jest bardzo małe już przy płytce ,aby magnes mógł wpływać na jakość cięcia musiał by być nie dalej niż 1cn od łuku .Człowiek jest w błędzie do puki ktoś go z tego nie wyciągnie . Szacunek dla cnccad

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 3537
Rejestracja: 24 gru 2006, 11:54
Lokalizacja: już tylko Mysłowice
Kontakt:

#27

Post napisał: cnccad » 09 sty 2016, 17:02

dzięki za szacunek :!:
Ale z magnesem masz rację co do spawania TIG czy nawet MAG.
Tyle że łuk może nie do końca go skrzywi ( widać w szkle że jest odginany ale nie tak do końca to się tak naprawdę dzieje ) ale zrobi go magnes jak by rozbiegany. I tu się zgodzę z Tobą całkowicie. Nie będę truć dlaczego tak się dzieje ale tak jest.
Natomiast plazma ... no cóż. Dało by się zakłócić łuk , ale to by musiał być "potwór" magnes a palnik plastikowy.
Pozdrawiam.

Każda praca ma swoją wartość a zaniżanie jej wartości jest brakiem szacunku do pieniędzy i samych siebie.


Autor tematu
snajperman-s1
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 18
Posty: 340
Rejestracja: 22 kwie 2010, 10:34
Lokalizacja: Nowy Sącz

#28

Post napisał: snajperman-s1 » 10 sty 2016, 14:48

Czy udało się coś pomierzyć?

Orientuje sie ktoś w prowadnicach np Hiwin w porównaniu do okrągłych wałków i jak się je dobiera do wózków no i jak cenowo wychodzą w porównaniu z okrągłym walkiem? Zastanawiam się czy nie dołożyć trochę kasy i od razu zrobić porządnie tylko czy jest duża różnica miadzy walkiem z lozyskiem i prowadnica z wozkiem?


stalmasz
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 14
Posty: 63
Rejestracja: 21 gru 2015, 20:19
Lokalizacja: krosno

#29

Post napisał: stalmasz » 10 sty 2016, 16:22

Nie wiem czy dostałeś coś na priv bo mi znikło w trakcie.


Autor tematu
snajperman-s1
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 18
Posty: 340
Rejestracja: 22 kwie 2010, 10:34
Lokalizacja: Nowy Sącz

#30

Post napisał: snajperman-s1 » 10 sty 2016, 17:11

Nie, nic nie mam......

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”