A ta regulacja to będzie ''od do'' czyli kolo zębate będzie mialo max. ruch np. 2 mm, czy kolo zębate będzie dociskane do zębatki bez jakiegokolwiek luzu.Heops pisze: My zastosujemy bardzo podobne rozwiazanie, ale mechaniczne. Na sprezynie. Z regulowana siłą docisku.
Projektowanie nowego plotera do przecinarki plazmowej
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 25
- Kontakt:
Moja wskazówka ...
koło zebate niech nie ma żadnego luzu. Niech dochodzi do listwy .
A regulację zrobić w prosty sposób.
Niech tak jest dociśnięte , z taka siła żeby przy maksymalnym momęcie nie przeskoczyły zęby koła na listwie.
I wówczas ścieranie będzie proporcjonalne do ciężaru maszyny i momentu.
koło zebate niech nie ma żadnego luzu. Niech dochodzi do listwy .
A regulację zrobić w prosty sposób.
Niech tak jest dociśnięte , z taka siła żeby przy maksymalnym momęcie nie przeskoczyły zęby koła na listwie.
I wówczas ścieranie będzie proporcjonalne do ciężaru maszyny i momentu.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 33
Chyba sie zle wyraziłem. Koło zębate nie bedzie miało żadnego luzu. Będzie dociśnięte do listwy. A luz powiedzmy 0.2-0.5mm to będzie tuz który zezwoli na odchyłke koła zębatego od listwy przy max momencie. Chyba teraz troche jaśniej. Przynajmniej mam taką nadzieje...
Luz oczywiście moze być inny (zależy na ile prosto będzie zamocowana listwa zębata)... ale nie za duży, aby koło zębate nie przeskoczyło zęba...
Luz oczywiście moze być inny (zależy na ile prosto będzie zamocowana listwa zębata)... ale nie za duży, aby koło zębate nie przeskoczyło zęba...
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Proszę zobaczyć program z kontrolerem USB PikoCnc.
Twórca wspominał na forum, że ostatnio pracuje nad wersją do wypalarek plazmowych.
https://www.cnc.info.pl/topics12/pikocn ... t19685.htm
Twórca wspominał na forum, że ostatnio pracuje nad wersją do wypalarek plazmowych.
https://www.cnc.info.pl/topics12/pikocn ... t19685.htm