Odleglosc od blachy w wypalarce plazmowej

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

APY
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: APY » 09 cze 2007, 09:28

pandabera pisze:ja posiadam takie rozwiazanie do utrzymania stalej odl dyszy od cietego materiału.
w poczatkowej fazie ciecia dla plazmy mierzy pojemnosc miedzy talezykiem a blacha pozniej wykonuje pomiar napiecia plazmy
Zdjęcie jakieś niewyrażne :) Czy mógłbyś zamieścić schemat tego rozwiązania?
Pozdrawiam.

Tagi:

pandabera
Posty w temacie: 2

Post napisał: pandabera » 15 lip 2007, 10:24

jesli znajde schemat tego rozwiazania to zost go na forum albo dam znac
nic na siłe

andula
Kontakt:

Post napisał: andula » 17 sie 2007, 23:01

w maszynie na której pracuję do utrzymania stałego poziomu wysokości palnika nad blachą wykorzystuje się trzy wyodrębnione elementy

1 pojemnościowy układ kontroli wysokościpalnika współpracujący z PLC maszyny
ustawienie polega na wybraniu czułości , i ustawieniu potencjometrem żądanej wysokości
2 podłużnego walcowego elementu do którego przytwierdzony jest sensor , jego zadaniem jest chronić układ kontroli ,przed przepięciami z plazmy, w środku w nim znajdują się rezystory oraz iskrownik przeciwprzepięciowy . Ztym że dla plazmy układ jest bardziej rozbudowany
3 jest to sensor z materiału niemagnetycznego w postani pierścienia , o różnych średnicach-dla plazmy
dla autogenu ma rzadko kształt okrągły częściej kształt litery U

orientacyjne ceny

sensor ok 450-500zł
element walcowy chroniący przed przepięciami ok1200zł

ceny układu kontroli nieznam

wymienione elementy można kupić w firmie Tefromes z Imielina

RoboVan
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: RoboVan » 07 lut 2008, 22:45

Niektóre systemy np. Vanad wykorzystują układ mechaniczno-pneumatyczny i układ elektroniczny sterujące wysokością palnika. Pierwszy jest dotykowy - widełki po zetknięciu z blachą ustawiają palnik na wysokości zamieszczonej w tabeli technologicznej źródła plazmy, po włączeniu łuku i wykonaniu przebicia można włączyć system elektroniczny sterujący wysokością palnika poprzez pomiar napięcia łuku plazmy.

Tadeusz34
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 3

Kolizja palnika

Post napisał: Tadeusz34 » 14 maja 2008, 14:55

witam kolegów coś dawno nie byłow tym temacie postów a ja dziś na mojej wypalarce połamałem palnik jak nie zadziałało "THC" którego nie ma, palnik ustalony na stałej wysokości. Może coś się w tym temacie ruszyło i ktoś ma nowe pomysły jak utrzymywać stałą wysokość palinka nad blachą ??

galon
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: galon » 16 maja 2008, 20:49

też jestem ciekaw czy ktoś coś wymyślił

Romek CNC

Post napisał: Romek CNC » 16 maja 2008, 23:00

Ale co tu wymyślać ?
Nie ma lepszego rozwiązania od pomiaru napięcia łuku plazmowego, natomiast każdy układ regulacji może zawieść, również regulacja napięciowa. Dlatego wskazane jest aby maszyny wyposażone były w układy antykolizyjne. Rozróżniamy 2 systemy antykolizyjne:
1. Uderzenie pionowe palnika o blachę (lub blachy o palnik) w osi Z
2. Uderzenie poziome palnika o blachę w osi X i Y

Tak więc jeśli chcecie zabezpieczyć palnik przed kolizją szukajcie maszyn posiadających takie wyposażenie w standardzie lub przynajmniej jako wyposażenie opcjonalne.

Tadeusz34

Post napisał: Tadeusz34 » 19 maja 2008, 12:52

witam
dość spora część forumowiczów sama buduje wypalarki i chce zapewne najpierw taniego a potem dobrego rozwiązania odnośnie utrzymania wysokości palnika nad blachą.
Zwróciłem się w tamtym tygodniu do firmy która sprzedaje wypalarki , a zdjęcia jej układu utrzymania wysokości palnika były bardzo często na tym forum (ZISNER) i na drugi dzień facet do mnie dzwoni z pytaniem czy ma robić oferte na ten układ bo u nich to kosztuje ok 40 000 zł. Myśle że jest to po za granicami możliwości finansowych dość sporej grupy forumowiczów.

Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 13 sie 2008, 13:24

A wie ktoś orientacyjnie jak kształtują cię te napięcia łuku podczas pracy, przebić itp. Chcę zrobić wewne eksperymenty, pomiary itp ale na sam początek muszę mieć jakiekolwiek rozeznanie bo układ musi np. wytrzymać napięcie kilku kV które jest podawane podczas odpalania palnika. Później napięcie chyba wynosi mniej tzn do kilkuset V max. Ale czy ktoś zna jakieś dokładniejsze parametry ? Czy to prąd stały/zmienny i jakie napięcia min / max, częstotliwość napięcia jonizującego itp... To nie powinno być aż tak trudne do wykonania a już na pewno nie 40 000 zł tylko ze sto razy mniej ;)

Tadeusz34

Post napisał: Tadeusz34 » 13 sie 2008, 15:02

witam

Jęsli kolega potrzebuje takich danych to zapraszam do siebie mam ukończoną wypalarkę i jade narazie bez czujnika wysokości palnika, ale bardzo mnie to interesuje. Więc mogę wraz z moim elektrykiem i automatykiem oraz kolegą coś wymyślec.

Osobiście brakuje mi na to czasu i zapału. Ale moge pomóc

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”