Da sie to zrobic samemu?

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 19 sty 2008, 22:21

Witam.
Tylko, i tylko pomiar napięcia pomiędzy elektrodą a blachą !!! to jest najdokładniejsze rozwiązanie a poza tym jest wielki plus, że nie trafi na dziurę, jeśli jest dobrze narysowany (zaprogramowany) detal a nawet jeśli nie to mamy kontrolę, że próbuje wypalić coś w powietrzu. Najprostsza wersja - przewód masowy przełóż przez rdzeń z dowolnego dławika toroidalnego (oby się tylko zmieścił) i na uzwojeniu zakładasz mostek z diod shotkiego - za nimi będziesz miał napięcie proporcjonalne do odległości palnika od blachy. Tym sposobem na YouTube widziałem maszynkę amatorską która wycinała z blachy falistej i trapezowej !!! ja tylko wykonałem pomiary miernikiem i wiem, że to jest do zrobienia. Do tematu wrócę za kilka miesięcy.... pozdrawiam.

Tagi:

gwozdex
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Post napisał: gwozdex » 17 sty 2009, 00:12

Witam!
:arrow: prokopcio Czyli jeśli dobrze rozumiem to masz na myśli wykorzystanie zwyczajnego przekładnika napięciowego?
w sumie to sprytny sposób ( no i sprawdzony w innych dziedzinach) tylko nie jestem pewny co do stwierdzenia ze jest to najdokładniejsze rozwiązanie.
Nie będzie precyzyjniejsze zastosowanie pomiaru za pomocą czujnika wiroprądowego?

[ Dodano: 2009-01-17, 00:45 ]
poza tym co jeśli bedziemy mieć do czynienia z generatroem DC (inwerter) a nie AC (transformator)?

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 17 sty 2009, 13:07

gwozdex pisze:Witam!
:arrow: prokopcio Czyli jeśli dobrze rozumiem to masz na myśli wykorzystanie zwyczajnego przekładnika napięciowego?
w sumie to sprytny sposób ( no i sprawdzony w innych dziedzinach) tylko nie jestem pewny co do stwierdzenia ze jest to najdokładniejsze rozwiązanie.
Nie będzie precyzyjniejsze zastosowanie pomiaru za pomocą czujnika wiroprądowego?

[ Dodano: 2009-01-17, 00:45 ]
poza tym co jeśli bedziemy mieć do czynienia z generatroem DC (inwerter) a nie AC (transformator)?
Ja tniesz to nie tniesz AC tylko DC i to bez różnicy czy trafo , czy inwektor.
Pomiar napięciem jest dokładnym pomiarem a wiroprądowy już zaczyna "głupieć" przy lekko skorodowanej blaszce a jak wejdzie w mocną korozję to po cięciu.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

gwozdex

Post napisał: gwozdex » 17 sty 2009, 14:45

cnccad pisze:Ja tniesz to nie tniesz AC tylko DC i to bez różnicy czy trafo , czy inwektor.
skoro tak to jakim prawem działa to:
prokopcio pisze:Najprostsza wersja - przewód masowy przełóż przez rdzeń z dowolnego dławika toroidalnego (oby się tylko zmieścił) i na uzwojeniu zakładasz mostek z diod shotkiego - za nimi będziesz miał napięcie proporcjonalne do odległości palnika od blachy.
Jak na mój gust to przy przepływie prądu stałego przez srodek rdzenia jedyne co uzyskamy to namagnesowanie go a nie wyindukowanie jakiegokolwiek napięcia na zaciskach.

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 17 sty 2009, 15:45

Żeby utrzymać palnik w stałej odległości po między elektrodami jakimi są elektroda w palniku i blacha cięta to jest potrzebny układ pomiarowy wpięty równolegle do tego obwodu i sterujący PWM lub w prostszej wersji przekaźnikami. Już kiedyś , ale nie pamiętam komu dałem ten schemat jak to zrobić zaledwie na kilku elementach.
To co opisujesz to zwykły jakiś przekładnik. Nie ma to nic wspólnego w tym układzie który opisujesz z utrzymaniem stałej wysokości dla palnika.
Łuku dla plazmy o napięciu AC nie jest w stanie się utrzymać.
DC … ma tendencję do ciągnięcia się.
Musi być pomiar między dwoma elektrodami.

prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 17 sty 2009, 16:00

Zgadza się. Musiałem to po pijaku chyba pisać ;)
1. Układ który opisałem służy do pomiaru prądu, który przepływa przez przewód a on w małym stopniu odzwierciedla wysokoś palnika - co do podważania działania przekładników to mylicie chłopaki prąd zmienny z przemiennym - to są dwie różne rzeczy a już na pewno stały to z innj beczki a raczej z akumulatora ;) każdy inwerter jak i transformator które mają stałą biegunowoś nie są to źródła stałoprądowe - tzn, że prąd się zmienia - przy transformatorowych z prostownikiem 100 razy na sekundę prąd oscyluje w zakresie od prawie 0V do XXX V ale zawsze w jednym kierunku - zmiany tego prądu bezproblemowo indukują napięcie w przekładnikach. W przypadku inwerterów są to o wiele wyższe częstotliwości.
2. do utrzymania stałej odległośni od blachy najlepiej zastosować pomiar napięcia łuku które jest proporcjonalne do wysokości palnika nad blachą.

cnccad --> w jaki sposób za pomocą PWM lub przekaźnika chcesz stabilizować odległość od blachy ? Jakoś nie kumam.

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 17 sty 2009, 16:07

PWM lub np. przekaźnik to są elementy lub sygnału na wyjściu z układu pomiarowego. Przepraszam...nie dopisałem tego.
Po za tym ... prądem mierzyć odległośc .... to się nie uda :wink:

Awatar użytkownika

jarenio
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: jarenio » 20 sty 2009, 08:31

cnccad, jak byś znalazł ten schemacik to chętnie bym się z nim zapoznał :)
EOT
Pozdrawiam; Jarek

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 21 sty 2009, 09:03

poszukam jak najbardziej.
Udostępnię go na PW.

gwozdex

Post napisał: gwozdex » 21 sty 2009, 20:34

Witam!
Znalazłem coś takiego:
:arrow:
PROJEKTOWANIE I BUDOWANIE CZUJNIKA WIROPRĄDOWEGO

Przymierzam się do przetestowania czegoś takiego.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”