Odleglosc od blachy w wypalarce plazmowej
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
na prośbę kilku osób z forum krótki filmik jak działa taki czujnik..
- Załączniki
-
- plazma-czujnik.rar
- (1.35 MiB) Pobrany 9350 razy
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Witam wszystkich serdecznie!!
Właśnie gryzę problem regulacji wysokości palnika plazmowego. Układ który wykonałem bazuje na pomirze napięcia strumienia plazmy. Jest to dyskryminator okienkowy który możecie sami zbudowac ( schemat w załączniku). Układ jest już sprawdzony działa poprawnie. Kłopot w tym że musi miec dodatkowe sygnały z układu sterowania stanowiska (początek pracy, nawroty palnika oraz zakończenie palenia - wszystko związane z dużymi skokami napięcia i możliwymi kolizjami z powierzchnią blachy.
Ciekawe jak by się sprawdził czujnik pojemnościowy o którym piszecie bo odpadło by mi kupe roboty. Jeżeli macie jakieś gotowce to dajcie na forum.
Właśnie gryzę problem regulacji wysokości palnika plazmowego. Układ który wykonałem bazuje na pomirze napięcia strumienia plazmy. Jest to dyskryminator okienkowy który możecie sami zbudowac ( schemat w załączniku). Układ jest już sprawdzony działa poprawnie. Kłopot w tym że musi miec dodatkowe sygnały z układu sterowania stanowiska (początek pracy, nawroty palnika oraz zakończenie palenia - wszystko związane z dużymi skokami napięcia i możliwymi kolizjami z powierzchnią blachy.
Ciekawe jak by się sprawdził czujnik pojemnościowy o którym piszecie bo odpadło by mi kupe roboty. Jeżeli macie jakieś gotowce to dajcie na forum.
- Załączniki
-
- schemat.doc
- (101.5 KiB) Pobrany 806 razy
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Czujniki, które widać na zdjęciu to czujniki pojemnościowe np. firmy IHT. Oprócz czujnika w zestawie jest układ elektroniczny sterujący pracą suportu. Można nim sterować silnik pądu stałego (Max prąd 8A) W układzie można regulować: odlegóść palnika od blachy, czułość- czas reakcji na zmianę, prędkość opuszczania palnika. Czujniki te stosuje się zarówno do palników gazowych jak i plazmowych. Zmienia się tylko średnica elektrody.
Do palników plazmowych oprócz tego układu stosuje się regulację nacięciową. Układ powoduje regulację napięcia, co powoduje regulację wysokości palnika plazmowego nad blachą. W pierwszej fazie działa układ pojemnościowy, po uzyskaniu odpowiedniej wysokości przełączania się na regulację napięcia. Regulacja pojemnściowa Firmy IHT kosztuje ponad 600 Euro.
Pozdrawiam.
Do palników plazmowych oprócz tego układu stosuje się regulację nacięciową. Układ powoduje regulację napięcia, co powoduje regulację wysokości palnika plazmowego nad blachą. W pierwszej fazie działa układ pojemnościowy, po uzyskaniu odpowiedniej wysokości przełączania się na regulację napięcia. Regulacja pojemnściowa Firmy IHT kosztuje ponad 600 Euro.
Pozdrawiam.
Janusz