Jak dorobić mocowanie cylindryczne uchwytu ER?
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 1
Jak dorobić mocowanie cylindryczne uchwytu ER?
Mam sporo roboty z detalami których nie godzi się łapać typowym uchwytem i myślę jak zrobić mocowanie do tulejek. Jest co prawda do mojej maszyny takie mocowanie, opierające się o montaż do tarczy zabierakowej, ale tylko ER25. Przelot mam 38mm, więc chętniej zastosowałbym ER32 lub ER40. Widziałem w handlu takie mocowania, ale do innych maszyn i oczywiście trzeba w nim dotoczyć zamek do mojej tarczy. I tu pojawia się kłopot. Jeśli to zrobię w uchwycie to wprowadzę w zamek bicie uchwytu, więc odpada. W jaki inny sposób zrobić w tym podtoczenie? Czy jeśli włożę w stożek wrzeciona jakiś wałek i chwycę "odwrotnie" oprawką ER ten wałek, to dam radę w "tylnej ściance" mocowania wytoczyć zamek? Sztywność całego "układu" nie zniweczy wysiłku? Może przekombinowałem i jest prostsza metoda?
Tomasz
Moja pasja i praca - mva.pl
Moja pasja i praca - mva.pl
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Re: Jak dorobić mocowanie cylindryczne uchwytu ER?
Jak ma być minimalne bicie materiału w tych tulejkach, to bym zrobił tak, dotoczyć uchwyt tulejek żeby był na wcisk w zabierak,
zaznaczyć położenie uchwytu tulejek względem tarczy zabierakowej tokarki, lekko roztoczyć lub rozszlifować stożek uchwytu tulejek.
Tym sposobem uzyskasz prawie idealną centryczność uchwytu na tulejki zaciskowe.
zaznaczyć położenie uchwytu tulejek względem tarczy zabierakowej tokarki, lekko roztoczyć lub rozszlifować stożek uchwytu tulejek.
Tym sposobem uzyskasz prawie idealną centryczność uchwytu na tulejki zaciskowe.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Re: Jak dorobić mocowanie cylindryczne uchwytu ER?
Z tego nic nie będzie i nawet nie chodzi o sztywność, a o dokładność która będzie marna. Lepiej tarczę (jeśli się da) zamocować normalnie w uchwycie , ustawiając na czujnik tak, żeby bicia nie było. Wymaga to nieraz pół godziny prób, przekręcania, czasem podkładania blaszek, foli aluminiowej, pukania młoteczkiem (aluminiowym, miedzianym, z tekstolitu, drewnianym itp.- nie stalowym)