HCP-CNC czyli reanimacja-przeróbka RV32/40
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 21
HCP-CNC czyli reanimacja-przeróbka RV32/40
Witam ! Długo się zbierałem do założenia tego tematu ... w końcu stało się. Jakiś czas temu kupiłem RV32 lub RV40 (nie wiem dokładnie bo na jednej tabliczce jest RV32 a na drugiej RV32/40, i przelot wrzeciona to 39 z groszami) z zamiarem przeróbki na cnc.
Założenia :
-rozbieram na części, piaskuję
-wyrzucam całe zębate przeniesienie napędu wrzeciona, zostaje układ wrzeciennik-silnik z przełożeniem na paskach
-łoże będzie zabielone, powiercone pod prowadnice liniowe thk 30shs, w x będą thk 25shs
-sterowanie : mimo że przy poprzedniej maszynie linux rozłożył mnie trochę postanowiłem tym razem nie odpuścić, w planie są karty Mesa, mam nadzieję że uda mi się uruchomić ekran dotykowy pod Linuxem
-napędy osi to 200watowe serva Electrocraft z enkoderami oraz serwopacki z CncDrive.com
Oczywiście mam kilka wątpliwości które będę chciał rozwiać na Forum, ale o tym później. Mam nadzieję na konkretną merytoryczną dyskusję.
Kilka zdjęć z rozbiórki :
Założenia :
-rozbieram na części, piaskuję
-wyrzucam całe zębate przeniesienie napędu wrzeciona, zostaje układ wrzeciennik-silnik z przełożeniem na paskach
-łoże będzie zabielone, powiercone pod prowadnice liniowe thk 30shs, w x będą thk 25shs
-sterowanie : mimo że przy poprzedniej maszynie linux rozłożył mnie trochę postanowiłem tym razem nie odpuścić, w planie są karty Mesa, mam nadzieję że uda mi się uruchomić ekran dotykowy pod Linuxem
-napędy osi to 200watowe serva Electrocraft z enkoderami oraz serwopacki z CncDrive.com
Oczywiście mam kilka wątpliwości które będę chciał rozwiać na Forum, ale o tym później. Mam nadzieję na konkretną merytoryczną dyskusję.
Kilka zdjęć z rozbiórki :
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Bardzo zainteresował mnie ten temat szczególnie że na forum bardzo mało jest projektów z serwami i to na LinuxCNC.
Czekam z niecierpliwością na dalsze postępy
Czekam z niecierpliwością na dalsze postępy

sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 21
Kurczę właśnie takiej odpowiedzi się obawiałem ... W zasadzie to zrobienie tej pompy to żaden problem, ale jakoś mi się to kłóci z całą koncepcją. Pompa jest tylko trzeba ją będzie przenieś do wrzeciennika, wcześniej była zamocowana do obudowy sprzęgła prawo-lewo. No i pompa to dodatkowy hałas, który chciałem zlikwidować do minimum.
No to w takim razie pytanie kolejne : czy taką pompę mogę napędzić za pomocą paska ?
No to w takim razie pytanie kolejne : czy taką pompę mogę napędzić za pomocą paska ?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
witam.
nie chciałbym cię narażać na stres jakiś - mogę przecież napisać co innego
np. dawaj towot - będzie ok !
co do napędu paskiem .
dlaczego nie?
najlepiej zębatym .
pozdrawiam .
dodając.
i tak mi przyszło do głowy - jak byś robił osobne zasilanie pompy to zrób jakąś sygnalizację braku ciśnienia.
np . z samochodu czujnik ciśnienia i coś co by robiło - piiiii
nie chciałbym cię narażać na stres jakiś - mogę przecież napisać co innego

np. dawaj towot - będzie ok !
co do napędu paskiem .
dlaczego nie?
najlepiej zębatym .
pozdrawiam .
dodając.
i tak mi przyszło do głowy - jak byś robił osobne zasilanie pompy to zrób jakąś sygnalizację braku ciśnienia.
np . z samochodu czujnik ciśnienia i coś co by robiło - piiiii
Mane Tekel Fares