Witam wszystkich bardzo serdecznie, jestem ty nowy więc wypada się przedstawić. Jestem uczniem szkoły technicznej na śląsku i mam 17 lat, dopiero zaczynam przygodę z prawdziwą mechaniką ale mam ok. 8 lat doświadczenia w modelarstwie lotniczym. Więc dorzeczy, stałem się posiadaczem tokarynki TSB 16 i muszę ja poskładać do kupy (maszyna była przez ok. 15 lat nie używana, a support leżał obok w 2 skrzynkach, brakuje jej konika,kół zmianowych... ale takich luksusów się po niej nie spodziewałem jakoś zdobędę i na razie zauważyłem brak pośredniego koła w przekładni do ręcznego przesuwania supportu).No i właśnie support, pierwsze pytanie koło(napędzające to nacięte na walku) pomierzyłem i wyszło mi że m=1, Da koła które zamierzam dorobić ze stali c45 wyszło 22mm, czy dobrze to policzyłem i czy c45 to dobry pomysł(hartowanie nie wchodzi w grę ,bo nie mam dostępu ani kasy)? Teraz drugie pytanie chyba trochę ważniejsze... chodzi o zamek, jak zauważyłem brak koła to postanowiłem się przyjrzeć bliżej, włożyłem do niego śrubę(na kolanach wszystko trzymałem),zamknąłem no i zacząłem organoleptycznie badać luzy...jakieś 1,5mm w lewo i 1,5mm w prawo, nacisnąłem palcem na zderzak i zapadka się podniosła na palcu czułem opór ale zamek(blok z naciętym gwintem) nie chce spadać, puszczam palec i pociągam wajchę w dół i rozłączyło się bez problemu. Próba druga zapiąłem zamek i zacząłem obracać śruba i przycisnąłem zderzak i zacząłem trochę "naginać" z wyczuciem oczywiście,tą śrubą i po kilku ruchach niechętnie się rozłączyło. Gadałem z kolegą który ma taką samą tokarkę i powiedział mi że kiedyś to rozkręcał i tam jest jakaś sprężyna która odrzuca ten zamek

, u mnie nic takiego nie ma ( niestety kolega nie może mi tego pokazać palcem, daleko mieszka i nie bardzo pamięta jak to tam wyglądało w środku ale na pewno była jakaś sprężyna). Sprawdziłem rysunek w DTR i nie zauważyłem tam żadnej sprężyny (nie mam doświadczenia może nie wiem jak powinno wyglądać na rysunku), i tu pytanie czy i ewentualnie gdzie powinna być ta sprężyna i czy te wyżej wymieniowe luzy to jakaś tragedia?
Trochę się rozpisałem, mam nadzieje że ktoś zrozumie ten amatorski bełkot, z góry dziękuje za odpowiedzi. PS. Jeśli są potrzebne zdjęcia tego elementu zamka to mogę je dodać (jak to pisze bateria w aparacie się ładuje). Pozdrawiam