Od jakiegoś czasu chodził za mną pomysł zakupu małej tokarki stołowej a, że potrzebna mi pewnie będzie raz w roku albo i nie to nie chciałem wydawać na nią dużej sumy pieniędzy. Nie dawno trafił mi się za rozsądne pieniądze angielski antyk produkowany w latach 1908-60. Poczytałem trochę na angielskich forach a że pisali o niej bardzo pozytywnie postanowiłem zaryzykować i mam moją pierwszą tokarkę

tak wygląda

teraz do rzeczy ...
tokarka leżała kilka może więcej lat nie używana więc potrzebny jest jej mały remont.
Pierwsze co chcę zrobić to wymienić łożyska i tu moje pierwsze pytanie do znawców tematu.
W tokarce są zamontowane łożyska o symbolach 30207 i 30208 (są to zwykłe łożyska stożkowe) czy mogę je zastąpić łożyskami 7207 7208 (są to łożyska kulkowe skośne jednorzędowe) i czy ma to sens? czy tylko łożyska z dodatkiem p4 są łożyskami precyzyjnymi? czy są jakieś tańsze odpowiedniki o innym oznaczeniu łożysk precyzyjnych? czy nie kombinować i założyć zwykłe jak jest teraz? Dodam, że nie wymagam aby tokarka była super dokładna, powiedzmy, że zadowalało by mnie bicie na poziomie 0,05 mm mierzone na wałku 10cm od uchwytu

Jutro jadę na giełdę kupić czujnik zegarowy aby móc pomierzyć bicia i zobaczymy wtedy gdzie są luzy i jak to wszystko wygląda