Wykonanie podziałki na tulei konika.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Wykonanie podziałki na tulei konika.
Witam. Dorabiam nową tuleję konika do swojej tokarki. Chciałem wykonać na niej podobną podziałkę co 1mm . Macie jakieś pomysły jak to zrobić, ewentualnie gdzie mogą mi coś takiego zrobić?

Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Zamiast bawić się w samodzielne rycie skali, co może nie wyjść jak byśmy sobie życzyli, na jednej z tokarek podziałkę na tulei konika widziałem zrobioną w ten sposób, że tuleja miała płaskie zafrezowanie wzdłuż jak cięciwa na okręgu
(no, nie aż tak szerokie jak na rys)
na którą to płaszczyznę nalepiony był odcinek metalowej taśmy mierniczej z gotową podziałką.

Można też dla schowania taśmy zrobić mały rowek na szerokość taśmy, jak poniżej

na którą to płaszczyznę nalepiony był odcinek metalowej taśmy mierniczej z gotową podziałką.

Można też dla schowania taśmy zrobić mały rowek na szerokość taśmy, jak poniżej

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
grawerka laserowa z 15-40 zł i będzie gotowe w 1 dzień
posuzkaj w okolicy lub na forum zapytanie ofertowe
posuzkaj w okolicy lub na forum zapytanie ofertowe
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Dzięki za pomysły. Powiem szczerze że na początku też myślałem o metodzie zaproponowanej przez niezawodnego kol. Roman RJ bo to dość proste rozwiązanie a i przymiar kreskowy można kupić za parę groszy, ale ciekawy wydaje się mi pomysł z tym grawerowaniem laserowym kol. k-m-r1. Takie coś wyglądało by chyba lepiej. Zastanawia mnie tylko jaka jest głębokość i co się z tym wiąże - trwałość takiej grawerki na powierzchniach metalowych , które trą o siebie . Skłaniałbym się raczej nad połączeniem obu pomysłów, czyli wyfrezowaniu delikatnego rowka i dopiero na tym rowku grawerka.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Nie wiem co ma laser do np : szczelinomierza listkowego ale tam napisy ścierąją mi się,- tak co roku kupuję nowy zestaw, firmowe też mi szybko padały . Metoda mechaniczna starczy dożywotnio , ja się skusiłem przed podaniem pinoli do chromowania i coś podobnie jak pisał Kamar co 10mm mam pogrubienie , "piątki " są 2 mm wyższe niż "jedynki" ale moim zdaniem jedynki mogłem zrobić jeszcze niższe , rysowanie zrobiłem stalką zeszlifowaną dość ostro , a dokładność skali pomógł mi ustalić czujnik zegarowy przystawiony do imaka , specjalnie nie nacinałem skali do samego końca wysuwu - zostawiłem z 8mm by nie wykręcić przypadkiem całkowicie śrubę z pinoli , oczywiście skalę nie robimy od góry lecz bardziej od boku pinoli , u mnie kąt 20st do pionu ale myślę że w kolejnej pinoli zrobię na 45st - będzie lepiej czytelna.
PS. Najbardziej jestem zadowolony z mega dopracowanego ustalenia "zera" początku np wiercenia , technologicznie dopracowany oring sprawdza się wyśmienicie
PS. Najbardziej jestem zadowolony z mega dopracowanego ustalenia "zera" początku np wiercenia , technologicznie dopracowany oring sprawdza się wyśmienicie

perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam