Toczenie stożków na tokarkach bułgarskich
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Toczenie stożków na tokarkach bułgarskich
Witam kolegów,
Posiadam tokarkę bułgarską cu 505 która ma z tyłu fabrycznie na suporcie założony liniał do stożków. Nadeszła chwila kiedy muszę zrobić stożek i za bardzo nie wiem jak podejść do tego liniału. Czy któryś z kolegów toczył już stożki na maszynach bułgarskich?
Posiadam tokarkę bułgarską cu 505 która ma z tyłu fabrycznie na suporcie założony liniał do stożków. Nadeszła chwila kiedy muszę zrobić stożek i za bardzo nie wiem jak podejść do tego liniału. Czy któryś z kolegów toczył już stożki na maszynach bułgarskich?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Nie wiem czy wszystkie liniały w tokarkach bułgarskich są takie same ale w mojej jest troche inny niż w np. polskich . Liniał mozna nawet trzeba przestawiac w odpowiednie miejsce na łożu gdyż prowadnica nie jeżdzi z suportem jak to jest zwykle potem trzeba odkręcić cztery sruby M8 z tyłu osi X i wyciagnąć tuleję dystansową wtedy można pokrecając korbką przesunąć trzpień który wystaje w dół na niego trzeba nałożyć prowadnicę którą potem wprowdzamy do liniału troche dziwna konstrukcja no ale co zrobisz na władę nie poradzę 

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Kolega coś dzisiaj agresywnyArcio pisze:Jesteś pewny???absynt_ pisze:Toczysz tak samo jak na każdej innej tokarce z liniałem.
Myślę, że powinieneś porównać np CU500 później CU502 i następnie CU505 i dopiero później się wypowiedzieć na ten temat.