Zaklinowany stożek
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 11
- Kontakt:
Zaklinowany stożek
Mam wrzeciono (wyjete z tokarki) a w nim stożek pod tulejki (morese 3) I jak to wyjąć? Wkładałem już we wrzeciono solidny patyk i stukałem młotkiem i nic. Jakieś pomysły? Podpowiedzi?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Patyk to trochę za mało może być... Stożek powinien mieć z tyłu gwint M12, więc wkręcić przez wrzeciono szpilkę budowlaną i porządnie przylać młoteczkiem.
Można dodatkowo zalać na jakiś czas czymś penetrującym - ropa, jakieś wd.
Stożki morsa czasem trudno rozłączyć, szczególnie, gdy za mocno wbity lub, co gorsza ruda złapała...
Pozdrawiam.
Tomek.
Można dodatkowo zalać na jakiś czas czymś penetrującym - ropa, jakieś wd.
Stożki morsa czasem trudno rozłączyć, szczególnie, gdy za mocno wbity lub, co gorsza ruda złapała...
Pozdrawiam.
Tomek.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
jak ma pletwę zamiast gwintu to też w nia metalowym prętem. w zośce np. plastikowym młotkiem nie umiałem wybić a lżejszym metalowym poszło za jednym uderzeniem 

sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
- Kontakt:
-
- Posty w temacie: 9
kolega ma tam krótką tulejkę redukcyjną.GrafRamolo pisze:Dzięki. Tam nie ma ani gwintu ani płetwy. Ten stożek ma otwór w który wchodzą tulejki.

nie ma wyjścia, polać na noc naftą lub innym penetratorem (na ewentualna rdzę, bo gładkiej powierzchni i tak nie spenetruje), podłożyć krążek aluminium między tulejkę a wybijak, i przywalić młotkiem. Musi wyjść. Albo użyć ściągacza do wewnętrznych (z puknięciem).
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Posty w temacie: 4
witam.
miałem kilak razy podobny problem .
zrobiłem tak - do wrzeciona dałem śrubę - gwint wystawał od przodu.
następnie nakręciłem nakrętkę ( z odpowiednim dystansem z rurki ) , do tego nakrętka .
po naprężeniu - ile się dało - nafta i młotek ( przez wrzeciono ).
no i po sprawie.
z braku śruby można zastosować szpilkę budowlaną - no i trzeba obtoczyć łeb śruby żeby zmieścił się do wrzeciona.
pozdrawiam.
miałem kilak razy podobny problem .
zrobiłem tak - do wrzeciona dałem śrubę - gwint wystawał od przodu.
następnie nakręciłem nakrętkę ( z odpowiednim dystansem z rurki ) , do tego nakrętka .
po naprężeniu - ile się dało - nafta i młotek ( przez wrzeciono ).
no i po sprawie.
z braku śruby można zastosować szpilkę budowlaną - no i trzeba obtoczyć łeb śruby żeby zmieścił się do wrzeciona.
pozdrawiam.
Mane Tekel Fares
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
zalej to Colą kiedyś testowałem różne środki ale żaden jej nie przebił , na końcu wrzeciona powinien być gwint jeżeli dorwał byś nakrętkę możesz włożyć badyla spróbować wypchać go nakrętko lub zostawić naprężone i zalane colą , powinno pójść ;]
Ewentualnie zorganizuj sobie ściągacz po jednej stronie nakrętka z podkładką większą od otworu tulejki którą chcesz wy ciągnąć z drugiej strony śruba i podkładka która zaprze się na wrzecionie i kręcisz ;], jeżeli koledze wyżej oto chodziło ;] , to sorki że piszę drugi raz ale za bardzo nie zrozumiałem
jeśli to nie pomoże to 10 kg młotek
Czyni cuda ;] ale trzeba się z nim obchodzić ostrożnie ;]
Ewentualnie zorganizuj sobie ściągacz po jednej stronie nakrętka z podkładką większą od otworu tulejki którą chcesz wy ciągnąć z drugiej strony śruba i podkładka która zaprze się na wrzecionie i kręcisz ;], jeżeli koledze wyżej oto chodziło ;] , to sorki że piszę drugi raz ale za bardzo nie zrozumiałem
jeśli to nie pomoże to 10 kg młotek

;]
-
- Kontakt: