nóż składak do wytaczania zgrubnego
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
nóż składak do wytaczania zgrubnego
Witam. Rozglądam się za wydajnym nożem składanym do wytaczania zgrubnego otworów raczej o większych średnicach . Myślałem nad płytkami WNMG 08 i oprawką MWLNR.
Nigdy nie toczyłem takimi ujemnymi płytkami otworów i nie wiem czy tu się sprawdzą, czy może szukać coś na inne płytki,np CCMT ? Tokarka spora i sztywna, materiał toczony w większości to jakaś zwykła badziewna stal .
Nigdy nie toczyłem takimi ujemnymi płytkami otworów i nie wiem czy tu się sprawdzą, czy może szukać coś na inne płytki,np CCMT ? Tokarka spora i sztywna, materiał toczony w większości to jakaś zwykła badziewna stal .
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: nóż składak do wytaczania zgrubnego
Ja używam CNMG i toczy to dość dobrze. Może nie za bardzo lubią duże posuwy ale przynajmniej na małych dobrze łamią wióra a i powierzchnia jest ok.
-
CNMG też ujemna i z tego co widzę w katalogu to ma dość podobne kąty do WNMG, ale krawędzi skrawających (tych do wykorzystania w jednej oprawce) cztery, a WNMG o dwie więcej, więc obstawałbym dalej przy trygonalnej.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Kąt na oprawce masz taki ze du** nie będzie tarl. Fn i ap zależy od płytki więc trzeba dobrać dobra.
Od siebie polecam płytki firmy pramet
Od siebie polecam płytki firmy pramet
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Płytka WNMG08 to w przypadku dużych średnic otworów i zgrubnej obróbki najlepszy wybór. Wymaga jednak sztywności, stąd odpada wydajna praca na dużym wysięgu, przy większym niż 5D mogą być problemy.
-
OK, dzięki za info. Tymi tanimi płytkami z Ali czy innego Banggooda da się coś porzeźbić w stali czy nie warto sobie głowy nimi zawracać? Domyślam się że za tą cenę z firmami Mitsubishi, Korloy itp. mimo naklejek nie mają raczej zbyt wiele wspólnego 

-
Z ciekawości zamówiłem na próbę pudełeczko tych wynalazków, ale pozwól że będę sceptyczny głównie przez doświadczenia z tanimi hss -wiertłami i gwintownikami które często szły do kosza po pierwszym użyciu przy głośnym akompaniamencie łaciny. Wątpię żeby przy płytkach za około 1/8 ceny markowych było inaczej. A nie zdziwię się jak pudełko nie wytrzyma więcej niż jedna dobra, właściwie dobrana płytka
Jakich ichniejszych gatunków kol. używa do toczenia wspomnianych stali?

Jakich ichniejszych gatunków kol. używa do toczenia wspomnianych stali?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Jestem hobbystom, używam tylko tanich płytek.Albo chińszczyzna albo jakieś leżaki magazynowe,choć i z tych drugich prawie zrezygnowałem bo droższe.
Hss a wynglik od chińczyka to dwie różne sprawy,na pierwszym łatwiej oszukać.
Sam byłem sceptyczny i nie używałem chińczyków do czasu wpisu Kamarowego:
lifting-reanimacja-tuc-40-t33469-470.html
Hss a wynglik od chińczyka to dwie różne sprawy,na pierwszym łatwiej oszukać.
Sam byłem sceptyczny i nie używałem chińczyków do czasu wpisu Kamarowego:
lifting-reanimacja-tuc-40-t33469-470.html