Nadchodzi zima i postanowiłem mając trochę wolnego czasu wzbogacić moją tokarkę o nowy imak czteronożowy. W związku ,że zlecenie wykonania nowego imaka przerosło mój budżet postanowiłem imak zrobić we własnym zakresie z posiadanych materiałów. Wszystkie prace związane z obróbką imaka zostały wykonane na mojej tokarce . Przedstawiam parę zdjęć z prac i zdjęcie gotowego imaka . Jestem bardzo zadowolony z efektu i z korzyści jakie daje taki imak.
Frezowanie środkowego elementu imaka.

Części składowe imaka po obróbce.
Gotowy imak.
Mając gotowy imak postanowiłem go wyposażyć w niskobudżetowy przecinak ,który każdy może sobie zrobić stosunkowo szybko.Muszę przyznać ,że efekty przerosły moje oczekiwania.
Przecinak wykonany jest z brzeszczotu starej piły do metalu natomiast oprawka wykonana została z kawałka kątownika i starego trzonka od noża tokarskiego.
Co prawda zaopatrzyłem się już w stalkę do przecinaka ,ale przecinak wykonany z brzeszczotu spisuje się tak znakomicie ,że na razie pracuję na nim. Jestem miło zaskoczony bo przeciąłem już parę niewielkich wałków i zdarzyło się ,że coś tam nawet nim podtoczyłem i cały czas jest ostry i w dobrym stanie.
Dzisiaj na mojej tokarce zrobiłem pierwszy w życiu gwint wewnętrzny. Gwintowałem nakrętkę potrzebną zresztą do mojej tokarki . Nakrętka ma nacięty gwint 16 zwojów na cal.
Zdjęcie przedstawia efekty mojej pracy.
W najbliższym czasie będę chciał wykonać oliwiarki kropelkowe do mojej tokarki . Na razie zbieram potrzebna materiały .
Postaram się zdać relację z prac.
Koledzy planuję zrobić nową nakrętkę dwudzielną do mojej tokarki.
Czy ktoś może podpowiedzieć z jakiego materiału ?.
Czy brąz RG7 by się nadawał ?. Jest tańszy od B101.
A może z mosiądzu. Maszyna generalnie mało jest eksploatowana.
Jeżeli ktoś mówi ,że czegoś nie potrafi, to z reguły dlatego ,że mu się nie chce.