SNB 400 - Zakup tokarki rumuńskiej
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Re: SNB 400 - Zakup tokarki rumuńskiej
1. Pierścień mocujesz na końcu szczęk tak, żeby mieć dostęp do całej długości szczęk do szlifu. To może być krążek z rury, coś co sprawi, że szczęki nie będą luzem, tylko w napięciu.
2. Na suporcie montujesz jakąś szlifierkę prostą (prostnica, szlifierka prosta, jakiś mocny Dremel) z kamieniem szlifierskim.
3. Używając posuwów wjeżdżasz w powierzchnię trzymającą szczęk do momentu równego wyiskrzania zarówno przy dziubku jak i głęboko w uchwycie.
2. Na suporcie montujesz jakąś szlifierkę prostą (prostnica, szlifierka prosta, jakiś mocny Dremel) z kamieniem szlifierskim.
3. Używając posuwów wjeżdżasz w powierzchnię trzymającą szczęk do momentu równego wyiskrzania zarówno przy dziubku jak i głęboko w uchwycie.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 33
To jest dla mnie jasne i zrozumiałe, jednak mam pewną myśl..
Szczęki prawe na zewnętrznej części mają trzy średnice, nie ma znaczenia na której z tych średnic będzie osadzony pierścień blokujący?
Dorzucę zdjęcie bo nie wiem czy dobrze ubieram myśli w słowa

Wydaje mi się że jak założę pierścień na najmniejszą średnicę zewnętrzną szczęk (1) to lekko się wygną i efekt po szlifowaniu będzie podobny jak przed, nadal uzyskam krzywą powierzchnię trzymającą szczęk.
Szczęki prawe na zewnętrznej części mają trzy średnice, nie ma znaczenia na której z tych średnic będzie osadzony pierścień blokujący?
Dorzucę zdjęcie bo nie wiem czy dobrze ubieram myśli w słowa

Wydaje mi się że jak założę pierścień na najmniejszą średnicę zewnętrzną szczęk (1) to lekko się wygną i efekt po szlifowaniu będzie podobny jak przed, nadal uzyskam krzywą powierzchnię trzymającą szczęk.
-
- Posty w temacie: 14
Jeżeli chcesz szlifować szczęki prawe powinieneś wkręcić coś od środka i wtedy szlifować. Poczytaj i przeszukaj forum jest to fajnie opisane wraz z zdjęciami itp.
-
- Kontakt:
Jak wyżej.
Zapierasz tam, gdzie już nie masz powierzchni do szlifu.
Ekwilibrystyka - szczególnie przy drobniejszych uchwytach.

Bo rozumiem, że chodzi Ci o szlif powierzchni trzymającej, która na powyższym rysunku znajduje się powyżej oznaczenia '4'.
Zapierasz tam, gdzie już nie masz powierzchni do szlifu.
Ekwilibrystyka - szczególnie przy drobniejszych uchwytach.

Bo rozumiem, że chodzi Ci o szlif powierzchni trzymającej, która na powyższym rysunku znajduje się powyżej oznaczenia '4'.
-
Ahaa, w ten sposób
, tak tak, ta powierzchnię chce szlifowac ale już widzę że to nie wyjdzie bo jedna moja szczęka jest pozbawiona pierwszego ząbka i na spirali przykręcam ją o jeden obrót później żeby się zgrało 

-
- Kontakt:
Ale pierścień może sobie jajkować. Jest nieistotne, czy jest centrycznie czy nie.
Ważne, żeby "udawał" opieranie się szczęk na materiale.
Ważne, żeby "udawał" opieranie się szczęk na materiale.
-
- Posty w temacie: 1
Myślę, że warto również skorzystać z okazji i szlifować powierzchnie 1, 2, 3. Przecież korzystamy z nich mocując "od wewnątrz-rura od środka". Dla tych powierzchni pierścień powinien być na którejś z tych powierzchni zamocowany.
-
To przy okazji sprawdzę czy też potrzebują przetoczenia i może to uczynię ale dopiero jutro
dzięki za cenne informacje może uda mi się uniknąć sporych kosztów